Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić: "Popeglat ćemo manjak u proračunu"

27.02.2019.

13:46

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Osnivanje novog trgovačkog društva "Sportski objekti" te proračunski manjak od oko milijardu i 400 milijuna kuna bile su glavne teme jučerašnje skupštinske sjednice, ali i naše današnje emisije "Zagrebi po Zagrebu".

Gradonačelnik Milan Bandić uvjerava da će se manjak "popeglati", a o osnivanju društva još se mora dogovoriti s koalicijskim partnerom.  

Prijedlog osnivanja novog trgovačkog društva, kolokvijalno nazvaznog "Sportski megaholding", jučer je povučen s dnevnog reda. Predsjednik skupštine Andrija Mikulić rekao je da se o prijedlogu još treba razgovarati. Slično je danas poručio i gradonačelnik Bandić - Nema savršene suradnje. Ja sam spreman za korekciju i otvoren sam uvijek za razgovore i dogovore. Kada je god predsjednik skupštine želio razgovarati s gradonačelnikom, ja sam to i učinio - rekao je gradonačelnik. 

Prije nekoliko dana MOST-ovci su objavili podatak da grad ima manjak u proračunu od oko milijardu i 400 milijuna kuna. Gradonačelnik nije zabrinut te za takvo stanje proziva državu - Mi 4 i pol milijarde kuna koje nam je uzelo šest vlada u zadnjih 19 godina ne možemo isisati iz prsta. Sustav poreznih izmjena zakona, bez obzira radilo se o porezu na dohodak ili porezu na dobit, nam je svaki mandat vlade od 4 godine uzimao između 400 i 600 milijuna kuna. Mi bismo trebali imati proračun sada 11 i pol milijardi kuna, a mi ga imamo 7.

Bandić uvjerava da će se ostvariti glavni projekti - gradnja rotora, žičare, dječje bolnica i nabave tramvaja, te očekuje da će "popeglati" manjak - Tih petstotinjak, 600 milijuna kuna koliko nam visi od poreza na dohodak i poreza na dobit koje su nam uzeli, 'popeglati' ćemo kroz europske fondove, a iduću godinu ćemo vidjeti može li se izmjenom zakona poreza na dobit makar jedan dio toga vratiti gradu Zagrebu - napomenuo je gradonačelnik.

A na navode vijećnika Gradske četvrti Trnje, Pere Kovačevića, da Zagrebačke ceste drže monopol u asfalterskim radovima, Bandić jednostavno odgovara da to nije istina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.