Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić rekao da je završio "j...vjetarski fakultet"

05.06.2019.

14:23

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Gostujući u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" gradonačelnik se osvrnuo na nekoliko tema. Govorio je, između ostalog, o preseljenju Roma u Petruševec, obnovi pročelja, ali i o dodjeli počasnog doktorata s čime se nisu bili suglasni na fakultetu na kojem je diplomirao.

Jučer je na sjednici Gradske skupštine, raspravljajući o predloženoj prometnoj studiji, a na komentar gradske zastupnici Anke Mrak Taritaš da se Grad treba dogovoriti s državom u vezi izgradnje željezničke pruge, gradonačelnik Bandić zanimljivim epitetom opisao fakultet na kojem je diplomirao - Naručili smo mi Master plan prometa koji će biti gotov početkom iduće godine. Ostaje krucijalni problem što se struka ne može dogovoriti. Nama je preostalo jedino da radimo ono što radimo dok se struke ne dogovore; uz minimalno suglasje s državom. Pa to i vrapci na grani znaju, ne treba završiti Vaš fakultet ili fakultet gospođe Sanje Jerković. Može se završiti j...vjetarski fakultet Milana Bandića da se to razumije. 

Razlog ovakve njegove retorike, opisao je sam Bandić na našem radiju, je to što fakultet Političkih znanosti nije podržao prijedlog da mu se dodijeli počasni doktorat - Zamislite apsurda da fakultet kojem sam ja ponio slavu, osvojivši 6 madnata u 17 godina, na Senatu bude protiv moje titule počasnog doktora zagrebačkog sveučilišta. Je l' vi to možete zamisliti? To bi u Sorbonni, Oxfordu, Yale-u, proglasili čovjeka akademikom, a ne da bi bili protiv titule počasnog doktora. Oni su mene trebali predložiti, ne Glazbena akademija.

Gradonačelnik se, također, osvrnuo na Petruševčane koji i dalje prosvjeduju protiv planiranog preseljenja tridesetak romskih obitelji u njihovo susjedstvo - Nitko me neće, taj čovjek se nije rodio, smetnuti s uma otvorenog i sigurnog Zagreba kao multietičnog, multikulturalnog i multikonfesionalnog grada u kojem ima mjesta za sve ljude. Nitko neće određivati tko će gdje stanovati. 

Nešto mirnijim tonom, gradonačelnik je govorio o dopuni projedloga o obnovi gradskih fasada. Grad bi, između ostalog, sufinancirao postavljanje videonadzora na obnovljenim zgradama - Nakon olabljivanja zapreke da u zaštićenom dijelu grada, Donjem i Gornjem, lincencirane tvrtke mogu samo obnavljati fasade, izmjena zakona resornog ministarstva nam je omogućila da to mogu raditi i druge tvrtke, to je prvo. Drugo je spomenuto sufinanciranje. Treće, ukinuli smo onaj prioritet Donjeg i Gornjeg grada; kriterij će biti "oni koji se slože u haustoru", koji ispune uvjete da se može postaviti skela. 

Na kraju je gradonačelnik Bandić zaključio da je "tko hoće" jedini kriterij novog prijedloga sufinanciranja obnove pročelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.