Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Bandić stavlja krivu stvar na krivo mjesto"

20.09.2018.

11:40

Autor: Mario Mihaljević

"Bandić stavlja krivu stvar na krivo mjesto"

"Bandić stavlja krivu stvar na krivo mjesto"

Foto: - / -

Prosvjednim performansom ispred Gradske uprave aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Prava na grad u četvrtak su se usprotivili planu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za izgradnju dodatnih javnih garaža u gradskom središtu.

Aktivist s maskom Milana Bandića želio je prikazati "Bandićevu politiku privlačenja automobila u ionako zakrčeni centar grada". 

"Bandić se prema prometnoj politici u Zagrebu ponaša kao dijete koje se igra sa svojim prijateljima pa je tako jednom od njih, Tomislavu Horvatinčiću, zbog ulaza u garažu prepustio dio pješačke zone u Varšavskoj ulici. Umjesto da se smanji prometno zagušenje u centru i da se promet prilagodi korisnicima javnog prijevoza, pješacima, osobama s invaliditetom i biciklistima, gradonačelnik ponovno želi graditi garaže od kojih će profitirati pojedinci, a koje će u centar dovesti nove automobile", izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Performans su organizirali povodom aktualnog Europskog tjedna mobilnosti i prošlotjedne odluke koju je Bandić 'progurao' kroz zagrebačku Gradsku skupštinu, a koja otvara vrata izgradnji garaža u centru. Prošli tjedan je na Bandićevu inicijativu Gradska skupština Grada Zagreba usvojila Zaključak o izradi prometne studije kojom će odrediti lokacije novih javnih garaža u centru grada.

Pri tome se neće poštivati zona zabrane izgradnje novih javnih garaža koja je u Generalni urbanistički plan (GUP) uvrštena "radi ograničenja motornog prometa u središtu grada" kako je to u važećem GUP-u i obrazloženo, napomenuli su iz Zelene akcije.

Upozorili su i kako je javni prijevoz sporiji, nova sljemenska žičara nije sagrađena, a Bandić "tvrdoglavo inzistira na novim javnim garažama u centru" pa je na sjednici Gradske skupštine prošli tjedan praktički već najavio gradnju garaže ispod Hrvatskog narodnog kazališta iz čega je jasno koji će biti zaključak te prometne studije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.