Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić za referendum o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg

05.11.2016.

13:47

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić smatra da odluka o eventualnom preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg treba donijeti na referendumu, koji bi se održao 21. svibnja iduće godine, kada i lokalni izbori.

Predsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u intervjuu za Hinu najavio je preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg o čemu je, kako je rekao, očekuje Bandićevu potporu.

Na pitanje novinara kako komentira Mikulićev prijedlog, Bandić je skupu svoje stranke odgovorio: Mislim da se na tome trebaju izjasniti građani na referendumu i to može biti peta kutijica na izborima 21. svibnja. To će biti stav moj i stav moje stranke. Da u istom trošku napravimo taj test i da građani grada Zagreba odluče da li su za ostanak Trga maršala Tita ili su za to da taj Trg se vrati na svoje staro nazivlje, a to je Kazališni trg. Mislim da je to najpoštenije.

Bandić je najavio da će o tome posebno sazvati konferenciju za novinare, te poručio kako se njegov stav zna.

S obzirom na osjetljivo pitanje koje je predsjednik Tuđman skinuo s dnevnog reda Skupštine 1994., ja sam toga svjedok. Odbor za imenovanje ulica i trgova je već bio donio odluku, mislim da je bio tada na čelu Odbora gospodin Budiša, bio sam vjerovnik toga u Gradskoj skupštini, i gospodin Tuđman je to stopirao. Ne samo zbog gospodina Tuđmana, predsjednika tada HDZ-a i predsjednika države, koji je to napravio, nego zbog podijeljenosti ljudi oko toga da li treba ili ne treba preimenovati Trg maršala Tita u Kazališni trg, mislim da treba organizirati referendum, objasnio je Bandić.

Na pitanje je li se referendum stigne organizirati Bandić je odgovorio: Apsolutno, da se stigne. Ali, ono što je najbitnije, građane neće ništa dodatno koštati. Neznatno, jer će biti još jedna kutijica, peta.

Objasnio je da će na biračkim mjestima na kojima će se provoditi lokalni izbori za Zagreb biti pet kutija. Jedna kutija je gradonačelnik i zamjenici gradonačelnika, druga kutija je Gradska skupština, treća kutija je vijeće gradske četvrti i četvrta mjesni odbor. I bit će još jedna, peta kutija pored, ako bude, a to je moj prijedlog, moje stranke i mene da to napravimo i da građani o tome odluče.

Upitan kako će onda njegova Lista i stranka glasovati na sjednici Gradske skupštine kada na dnevni red dođe taj prijedlog Kluba HDZ-a, HSP AS i BUZ-a, Bandić je odgovorio kako je on rekao svoj stav.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.