Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandića oduševio milijarder u Dubaiju! 'Manhattan' stiže za dvije godine

14.03.2019.

14:51

Autor: Nikolina Devčić

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić vratio se iz trodnevnog službenog posjeta Dubaiju, gdje se sastao s tamošnjim gradonačelnikom i jednim od najbogatijih ljudi svijeta Mohamedom Alabbarom - vlasnikom tvrtke koja se zanima za gradnju projekta "Zagrebački Manhattan".

Milan Bandić danas je najavio da bi se projekt trebao početi graditi 2021. godine. Prije konačne odluke o tome tko će ulagati, mora čuti i predstavnike francuske tvrtke koja je također pokazala zanimanje. 

Gradonačelnik Milan Bandić u Dubai je otišao s brojnom delagacijom pročelnika i savjetnika i to nedugo nakon što je Grad objavio da tvrtka Eagle Hills u vlasništvu građevinskog tajkuna Mohameda Alabbara želi ulagati u Zagreb. Najbogatiji čovjek Dubaija, inače graditelj Burj Khalife koja je dolaskom zagrebačke delegacije zasjala u bojama hrvatske zastave, oduševio je svoje goste. Pozvani su na večeru u njegovu kuću u pustinji.

- Imao sam čast otići u pustinju, 60 kilometara od grada kod najbogatijeg čovjeka u Dubaiju, koji ima pola Dubaija, težak 6 i pol tisuća milijardi dolara. Dopeljao je jednu Talijanku koja nam je radila pizzu u krušnoj peći i mi smo jeli pizzu i pekli zajedno, zalazak sunca, pustinja, nema ništa osim škorpiona i pauka - ispričao je Bandić.

Čuli smo što je bilo na jelovniku, ali ne i detalje oko buduće suradnje na projektu "Zagrebačkog Manhattna", tek da su potpisali 'memorandum o razumijevanju'. Iako arapska tvrtka ima najbolje izglede da dobije posao Bandić kaže da će jednaku pozornost dati i francuskoj tvrtki Bouygues Batiment International koja je također iskazala interes. Primit će ih idući tjedan, a planira otići i u Pariz.

- Kada vidimo reference Bouyguesa i tvrtke Emaar koja je prva na popisu, onda ćemo donijeti odluku. Radi se o milenijskom projektu od milijardu i pol eura za Grad Zagreb. Kad to započnem, to nitko više neće moći zaustaviti - obećaje Bandić.

A do početka eventualne gradnje dug je put. Najprije usklađivanje prostorno-planske dokumentacije i onda na proljeće 2021. počinje se kopati. Gradonačelnik očekuje potporu koalicijskih partnera, ali i oporbe jer, kako kaže, nitko ne može biti protiv razvoja Grada. No danas se od SDP-ova Mateja Mišića moglo čuti da moramo dobiti još puno odgovora.

- Ne samo da je gradonačelnik otišao u Dubaji, vidjeli smo da je s njim išlo 7-8 pročelnika. Postavlja se pitanje koliko je koštao put, ali ono još važnije koji su rezultati - rekao je Mišić. Na ta pitanja odgovora zasada nema.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.