Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandićev memorandum sadrži proceduralne i sadržajne pogreške

10.09.2019.

12:29

Autor: Mario Mihaljević

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Vladimir Andrić rekao je da je Memorandum o razumijevanju Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills o gradnji projekta "Zagreb City" proceduralna pogreška i sadržajni gubitak za Grad te da bi se manje izgubilo ako se projekt prekine.

-Od početka 2019. svjedoci smo kako Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić građane Zagreba dovode u neizvjesnu situaciju svojim prijedlozima izmjenama Generalnog urbanističkog plana i potpisanim Memorandumom o razumijevanju-, rekao je Andrić.

Andrić je, nabrajajući proceduralne greške projekta poznatijeg kao "zagrebački Manhattan", podsjetio da svaki zaključak koji Gradu uzrokuje troškove veće od milijun kuna treba doći na sjednicu Gradske skupštine i biti izglasan, što se, dodaje, nije dogodilo u ovom slučaju, iako će donijeti puno veće troškove. 

Nadalje, gradonačelnik je potpisao pravovaljani ugovor prije nego što su dovršene izmjene GUP-a, što, ističe, može dovesti do toga da potpisani memorandum bude nevažeći. Bandić je također pogriješio u objavljivanju informacija jer to može ugroziti projekt, a, ističe Andrić, prema njegovim riječima išao je razgovarati s trećom stranom, što također nije smio.

Osim "isprovociranih izmjena GUP-a", tu su i sadržajne pogreške s obzirom na to da memorandum sadrži obvezujuće stavke, iako se u zadnjoj točci navodi da neće biti obvezujući.

U HSLS-u su mišljenja da je za Grad gubitak manji ako se taj projekt prekine, nego ako se nastavi s realizacijom projekta. 

-Pitamo se koja je svrha "Grada u Gradu"? Uložiti 500 milijuna eura, izgraditi infrastrukturu, predati površinu od 1,1 milijun metara četvornih, a ne dijeliti dobit sve dok i zadnji kredit investitora ne bude isplaćen. Većinski vlasnik, a to neće biti Zagreb, donosit će sve odluke. Zar je to interes grada?-, upitao je Andrić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.