Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandiću slijedi prekršajna prijava zbog gradskih plakata za svoju promidžbu

02.08.2019.

18:49

Autor: Nikolina Devčić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Jumbo plakati Grada Zagreba postavljeni tijekom predizborne kampanje za europske izbore bili su prikrivena izborna promidžba stranke Milana Bandića, plaćeni iz gradskog proračuna, utvrdilo je Državno izborno povjerenstvo. Iz DIP-a poručuju da Bandiću slijedi prekršajna prijava.

Naime, Grad Zagreb je u 2019., za vrijeme trajanja predizborne promidžbe, postavio ukupno 175 jumbo plakata u Zagrebu i okolici. Plakati s logom grada Zagreba na sebi su imali različite natpise, poput "Zagreb je jedini grad s pozitivnim prirodnim prirastom u Hrvatskoj", "Zagreb ima najbolji obrazovni standard u Hrvatskoj ", "Zagreb je šampion hrvatskog turizma" i "Advent u Zagrebu tri puta zaredom proglašen najboljim u Europi".

Povjerenstvo je utvrdilo da je taj broj postavljenih plakata u 2019. nerazmjerno veliki broj u odnosu na godine prije. U prethodnoj godini grad je objavio 20 jumbo plakata, u 2017. postavljeno je ukupno 60 plakata na jumbo panoima i 18 plakata u osvijetljenim reklamnim vitrinama, a 2016. bilo je 25 plakata na jumbo panoima i 10 plakata u osvijetljenim reklamnim vitrinama.

Za primijetiti je da se u godini izborne promidžbe Grad Zagreb oglašavao osjetno većim brojem plakata nego što je to redovito činio u ranijim godinama (...) što upućuje na to da se oglašavanje u vrijeme izborne promidžbe ne može smatrati redovitim informiranjem građana Grada Zagreba o aktivnostima nadležnih tijela Grada Zagreba -  zaključio je DIP u svom izvješću.

Povjerenstvo je zaključilo da je riječ o prikrivenoj promidžbi jer je Bandić odgovoran za raspolaganje financijskim sredstvima Grada Zagreba, a ujedno je i predsjednik Stranke rada i solidarnosti koji je bio izborni sudionik.

Prikrivena izborna promidžba, prema zaključku DIP-a, bili su i sadržaji s oznakom "#Zagreb" objavljeni u javnom Glasilu Grada Zagreba, što također predstavlja korištenje proračunskih sredstava za izbornu kampanju.

- Milana Bandića ćemo prekršajno prijaviti zbog plakata - rekao je član DIP-a Slaven Hojski.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.