Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nepregledno blago: Baština HSPD "Sljeme" Šestine-Zagreb

13.10.2022.

07:48

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Ponosni Šestinčani

Ponosni Šestinčani

Foto: Privatni arhiv / HRT Radio Sljeme

U sklopu Dana europske baštine ove godine predstavilo se i Hrvatsko seljačko pjevačko društvo "Sljeme" Šestine - Zagreb osnovano je prije 127 godina, za vrijeme Austro -Ugarske Monarhije, na inicijativu Aleksandra Bahorića, trgovca iz Lukšića, uz moralnu podršku župnika šestinske župe Matije Miletića i naprednijih seljaka Mikulića, Bijenika, Lukšića, Šestina, Kraljevca, Dedića i Mlinova. Društvo je dobilo ime Sljeme po najvišem vrhu Zagrebačke gore, koji gordo stoji iznad svojih obronaka i lijepih krajolika Šestina.

Društvo je snovano pod pokroviteljstvom grofa Miroslava Kulmera, vlastelina iz Šestina. Osnivačka skupština je održana 10. kolovoza 1895. u Lukšiću. Prvi naziv je bio Hrvatsko seljačko pjevačko druž-tvo »Sljeme« kot Šestinah, ističe Gordana Radiček predsjednica HSPD "Sljeme" Šestine-Zagreb i tajnica KUU "Prigorski dan"

Kao najstarije kulturno-umjetničko Društvo u Zagrebu i među najstarijima na području Hrvatske, članovi Društva imaju svrhu očuvanja istinske narodne umjetnosti Hrvatske s posebnom pažnjom na očuvanje simbola grada Zagreba, a to su Šestinska ambrela, šestinski škrlak i narodna nošnja.


U promicanju kulture ovo Društvo okuplja ljude svih životnih dobi kroz folklor, narodno rukotvorstvo te pjesmu, ples i sviranje tamburaških instrumenata. U Društvu djeluje 130 ljudi u sedam sekcija; mješoviti zbor, folklorna u tri dobne skupine odrasla, školska i predškolska i tamburaška sekcija u dvije dobne skupine početna i napredna te sekcija za izradu narodnih nošnji „Šestinske švelje i opančari". Poseban naglasak daje se na rad s djecom i mladima.  Posebno su ponosni na očuvanje tradicijskih vještina koje se bave izradom šestinskih narodnih nošnji. Okupljaju veliku grupu amatera koji se bave vezom, krojenjem, šivanjem, pletenjem i izradom obuće od kože. 


HSPD "Šestine" Sljeme Zagreb postiglo je zavidne rezultate na mnogim poljima: plesnom, pjevačkom, tamburaškom i očuvanju baštine. Na turnejama obišli su svaki kutak naše domovine i Europe, a tamburaši su putovali i do Japana.  Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja, a najznačajnija su: Povelja Hrvatskog sabora kulture, Medalja grada Zagreba i Povelja Republike Hrvatske za osobite zasluge i izniman doprinos u očuvanju kulturne baštine i tradicije šestinskog kraja. Prije 7 godine tamburaška sekcija je bila među deset najboljih folklornih sastava u Hrvatskoj. Dva puta su osvojili prvu nagradu za kompletno novoizrađenu mušku i žensku nošnju na natjecanju Hrvatske etno baštine održane u Trnjanima kod Slavonskog Broda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici