Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bavarska - Kad dvorci pričaju priče 1. dio

23.01.2022.

09:13

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Dvorac Ludviga II.

Dvorac Ludviga II.

Foto: Darko Kanjuh / Prstom po globusu/Hrvatski radio

Bavarska boja je bijela i plava jer takvo je nebo iznad Bavarske. Istakli su to Bavarci i u svojoj himni Gott mit dir du Land der Bayern! Bijela i plava boje su njihove zastave.  No nismo došli istraživati povijest zastave, zanimljiva grbovlja, niti posjećivati zanimljive i lijepe gradove ili slikovita sela, a Bavarska ih zaista ima mnogo. Više od 100.000 spomenika arhitekture, više od 1200 muzeja i zbirki, 40 prvorazrednih kazališta i opernih pozornica u toj je pokrajini službenog naziva Slobodna Država Bavarska, koja je najveća savezna zemlja Njemačke. Munchen je glavni grad. Zanimljiv i užurban sa svim značajkama svjetske metropole. Nećemo dugo biti u Munchenu, put nas neće voditi ni na Zugspitze koji je s 2962 m nadmorske visine najviši vrh Njemačke kako bi vidjeli Austriju, Švicarsku, Italiju i naravno Njemačku. Jedini cilj su nam dvorci koji su posebna specifičnost Bavarske. A među dvorcima -uvijek ima broj jedan. Mnogima će to biti Neuschwanstein kao izraz fantazijskog svijeta Ludviga II. Čarolija zime je i ta da nas mami na pričanje priča.

Dvorac Neuschwanstein sagradio je bavarski kralj Ludwig II 1869. godine i nikada nije dovršen. Danas je uprava Bavarske palače odgovorna za brigu, očuvanje i održavanje. Suputnik na ovom putovanju je profesor geografije i povijesti u statusu mentora, XV. gimnazije, Darko Kanjuh i ja krenuli prema bavarskim dvorcima iz Salzburga. Onda smo se malo vratili ipak do Hallstatta zbog ljepote od koje staje dah ali i da bi Darko mogao zapjevati, Heigh Ho. A onda smjer München, i zbog Ludwiga I., da bi lakše otišli u vrijeme Ludwiga II., koji je o sebi sve rekao porukom svom učitelju - "Želim ostati vječna misterija i sebi i drugima". Ali, kad njegovi dvorci počnu pričati priče... naravno i mi o njima...onda se odmaknemo od stvarnosti.


Preporuka je i posjet Muzeju bavarskih kraljeva u Hohenschwangauu koji je otvoren 2011. godine. Kralj Maksimilijan II., koji je dvorac Hohenschwangau preuredio u ljetnu rezidenciju, i njegov sin, kralj Ludwig II., tvorac dvorca Neuschwanstein zaokupirat će vam pažnju na poseban način. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici