Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bavarska - Kad dvorci pričaju priče 2. dio

30.01.2022.

07:08

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Ludvigovi dvorci

Ludvigovi dvorci

Foto: Darko Kanjuh / Prstom po globusu/Hrvatski radio

Najbogatija njemačka pokrajina nije bogata samo novcem, već i cjelokupnom turističkom ponudom. Ostajemo uz dvorce Ludwiga II., jer čini se da njegovi dovrci najbolje pričaju priče. I dok su Ludvigovi suvremenici smatrali njegove dvorce krajnje besmislenima, danas mnogi vjeruju da su oni djelo arhitektonskoga genija, daleko ispred tadašnjeg vremena. Ludwig II. rođen je 1845. godine u dvorcu  Nymphenburg, nedaleko Munchena  kao prvo dijete u braku kralja Maximiliana i kraljice Marije Frederike. Umro je 13. lipnja 1886. u plićaku jezera Starnberg. Nikad se nije oženio. Imao je zaručnicu Sophie, mlađu sestru carice Elizabete od Austrije – Sissi. Iz pisanih tragova vidljivo je kako su se Sissi i Ludwig, inače rođaci, odlično razumjeli. Možda i zato što su oboje bili neshvaćeni u svome vremenu, pa su zato bili i bliski prijatelji. Autorica i urednica našeg radio putopisa Vesna Jurić Rukavina i profesor geografije i povijesti u statusu mentora, XV. gimnazije, Darko Kanjuh i dalje otkrivaju Ludwiga II. i njegovoe dvorce. Možda se malo i sam Ludwig II. upleo u stvaranje ove priče, naravno u zajedništvu s Wagnerom. Darko je to "presjekao" s Ludwigovim pivom, a Vesna s jednim drugim isto slavnim Ludwigom - njoj dragim i neobičnim Ludwigom van Beethovenom.


U dvorcu Hohenschwangau je proveo djetinjstvo, a njegov djed kralj Maksimilijan II. otkrio je na ovdje stare ruševine i na njima izgradio dvorac Hohenschwangau s pogledom na idilično jezero Alpsee. Koliko je Ludwig bio maštovit možda se najbolje očituje u njegovoj spavaćoj sobi. Iz svog kreveta svake noći mogao je gledati zvjezdano nebo. Je li bio nesretan, lud ili samo ekscentrik česta je tema pri raspravama o tom kralju. Je li se utopio slučajno ili je ubijen to će se nagađati i bit će odraz samog Ludwiga II. koja se uklopila u poznatu kraljevu rečenicu: „Želim zauvijek ostati zagonetka, i sebi i drugima.“

Neuschwanstein, prvi dvorac koji je Ludwig dao sagraditi 1869. godine i danas je jedan od najljepših dvoraca svijeta. Herrenchiemsee, je najveći i nalazi se na jezeru Chiem, na otoku Herren, dovršen je 1878. godine. 

Život mu je obilježio Wagner za kojeg je smatrao da je gotovo božansko biće. Divio se njegovim djelima i nije mogao shvatiti kako smrtnik može napisati tako genijalna djela. Kad se dođe do njegovog najvećeg dvorca Herrenchiemsee onda se otkriva i nadahnuće Lujem XIV. Naime najimpozantniji dvorac Bavarske, ali i Njemačke nastao je po uzoru na čuveni francuski dvorac Versailles.

Ludwig II. je kupio i ruševinu dvorca Falkenstein na 1277 metara nadmorske visne, no radovi su obustavljeni na samom početku zbog prerane kraljeve smrti. Ogromne dugove bankama, vraćala je njegova obitelj, do 1902. godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici