Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bayreuth - Wagnerov grad

06.02.2022.

09:40

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Wagnerova kuća glazbe

Wagnerova kuća glazbe

Foto: Nicolas Armer / PXL-DPA

Idiličan je to i dalje netaknuti gradić, osim u vremenu kad stižu posjetitelji iz cijelog svijeta i znani i neznani na glazbeni Festival a na kojem se prikazuju predstave opera njemačkog skladatelja iz 19. stoljeća Richarda Wagnera. Gužva je onda. Tako je bilo i na samom otvorenju Festivalske kuće 1876. Među uglednicima iz cijelog svijeta bili su: Franz Liszt, Anton Bruckner, Petar Iljič Čajkovski, Edvard Grieg, Lav Nikolajevič Tolstoj, Friedrich Nietzsche, car Wilhelm I., brazilski car Pedro II., dok je Wagnerov zaštitnik i obožavatelj kralj Ludwig II. pratio tek generalne probe zbog averzije prema javnosti. 

Bayreuthu, gradić u sjevernoj Bavarskoj, poznat je u cijelom svijetu poznat po Festivlu Richarda Wagnera i Markgrofovskoj operi. Grad se prvi puta spominje još 1194. godine, no pretpostavlja se da je Bayreuth dobio status grada u 13. st., a u 15. st. se prvi puta pojavljuje na karti. Danas je u cijelom svijetu poznat po Festivlu Richarda Wagnera tj. po dvije svjetske glazbene kuće, Markgrofovskoj operi i Wagnerovoj Festivalskoj kući. Obje su primamljive oku i uhu... i nisu jedna drugoj nikakva konkurencija, i tu se slažemo moj suputnik dr. Milan Andraković i ja.


Grad svoj procvat doživljava sredinom 18. st. tijekom vladavine Friedricha i Wilhelmine kada se gradi velik broj baroknih i rokoko građevina poput Operne kuće, Hrama Sunca i Novog dvorca koji zadivljuju i danas. Tako da je princeza Wilhelmina poprilično zadužila taj grad. Njena Markgrofovska opera u Bayreuthu, je danas jedini primjer potpuno sačuvanog tipa barokne operne kuće u kojoj je oko 500 posjetitelja izvorno moglo uživati u baroknoj dvorskoj opernoj kulturi i akustici. Ovo remek djelo barokne kazališne arhitekture, sagrađeno između 1745. i 1750. godine. Još uvijek posjeduje izvorne ukrase i materijale, odnosno drvo i platno, te izvorni, 25 metara dugi, drveni krov. Velika dubina pozornice od 27 metara privukla je Richarda Wagnera, koji je kasnije dao izgraditi novo kazalište, Bayreuth Festspielhaus, nešto sjevernije od ove građevine.


Markgrofovska opera upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine, i preteča je velikih javnih kazališta koja će se pojaviti u 19. stoljeću. No, pečat posebnosti u tom gradu ipak stavlja i ostavlja Wagner i spomenuti Festspielhaus – jer kad se kaže Bayreuth ipak je prva asocijacija Festival na kojem se izvode Wagnerova djela. Kuća je građena pod pokroviteljstvom kralja Ludwiga II. Bavarskog. Lijepi je to grad, ugodan za šetnju i vrlo mirnog ozračja. Uz Wagnerov muzej poznat kao Vila Wahnifried, u kojoj je živio s obitelji, postoji i Muzej Franz Liszta, nastao pak u kući u kojoj je on živio. Nisu ti muzeji daleko jedan od drugog jer – Wagner i Liszt su bili susjedi a i više od toga.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici