Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bazna stanica na Jarunu opasna po zdravlje - tvrde stanovnici

13.11.2017.

12:38

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bazna stanica jednog pružatelja telekomunikacijskih usluga niknula je na krovu zgrade na Jarunu. Postavljanje stanice, prerušene u dimnjak, izazvalo je negodovanje stanara zbog straha od zračenja. Tvrde i da je postavljanje stanice nepropisno, pa su čak 3 puta sami zaustavili izvođače radova.

Komešanje na krovu zgrade prije 3 mjeseca iznenadilo je stanare ulice Bernarda Vukasa na Jarunu. O tome da je predstavnik stanara, koji je inače zaposlenik dotične telekomunikacijske tvrtke, u njihovo ime potpisao ugovor o postavljanju bazne stanice - nisu imali pojma. Dobar dio stanara nije znao o čemu se radi do dana kad je postavljena stanica. Dakle, on je potpisao ugovor u naše ime, a ne da nam nikakav dokument po kojem bismo mi mogli vidjeti što je on to zapravo potpisao. Naravno da su ljudi sad prestrašeni, rekao je stanar zgrade Nenad Bebek.

Osim što smatraju da su im narušena prava, većina stanara, ističe Bebek, protivi se baznoj stanici, i to zbog straha od zračenja. Kako bi upozorili na to da je stanica nepropisno i protuzakonito postavljena - svega 150 metara od škole i 200 od vrtića, pokrenuli su inicijativu "Zagreb bez zračenja." Stanar obližnje zgrade Tomislav Turčinov naglasio je da bazna stanica nije postavljena u skladu s Generalnim urbanističkim planom, po kojem nije moguće postavljati antene u stambenim zonama, odnosno u zonama škola. Osim toga, antena mora biti 12 metara viša od svih zgrada u krugu od 100 metara, a to definitivno nije, jer je ovo jedna od manjih zgrada. Susjeda Meira Mahić ovakav način postupanja smatra nepravednim i drskim. Imamo zračenja previše, i bez toga. Ovo nije ljudski, jer onaj tko je počeo raditi trebao je doći i pitati, ili barem objesiti nekakav papir obavijesti, da mi stanari kažemo jesmo li ili nismo za to.

S obzirom na to da iz telekomunikacijske tvrtke ističu da su stanicu postavili u skladu s propisima, a u Zakonu o zaštiti okoliša stoji da se ne smije odgađati poduzimanje zaštitnih mjera kada prijeti opasnost od nepopravljive štete za ljude i okoliš - stanari su najavili daljnju borbu za zdravlje i zaštitu okoliša. Kao sljedeći korak, u suradnji s Hrvatskom udrugom za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, održat će Tribinu o štetnosti zračenja baznih stanica sutra u 18 sati u prostoru mjesne samouprave Horvati-Srednjaci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.