Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bernardić: Hrvatska raste, ali Zagreb stagnira

20.10.2015.

14:26

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska raste ali, nažalost, Zagreb stagnira, poručio je predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić uoči skupštinske sjednice koja će se održati 22. listopada, a na dnevnom redu imat će izvršenje i rebalans gradskog proračuna.

Bernardić je na konferenciji za novinare ocijenio kako se iz podataka o izvršenju i rebalansu proračuna vidi potpuno krivo planiranje na početku godine, kao i u zadnjih nekoliko mjeseci.

"Gradska uprava planirala je prije samo nekoliko mjeseci u rebalansu plus od 250 milijuna kuna, a danas
planiraju minus od 118 milijuna kuna, što pokazuje da ne znaju u kojem smjeru idu gradske financije. Ili nemaju pojma ili ih nije briga, a vjerojatno i jedno i drugo", rekao je Bernardić.

Iz podataka o izvršenju proračuna vodljivo je, kaže Bernardić, da je Grad Zagreb iz europskih fondova iskoristio tek 697.000 kn u ovoj godini, što je otprilike 0,02 promila gradskog proračuna. Također se vidi da je komunalni doprinos, koji je pokazatelj investicija, pao za 15 posto, nakon što je 2013. pao za 30 posto, a lani dodatnih 20 posto.

"U zadnje dvije godine investicije u Zagrebu su prepolovljene, praktički se ne događa ništa i ne gradi se ništa", ustvrdio je Bernardić dodavši kako to potvrđuje i uređenje Trga dr. Franje Tuđmana, koje "traje više nego Domovinski rat", a još nije napravljen ni idejni projekt.

Također je upozorio da je Centar za gospodarenje otpadom ove godine od planiranih pola milijuna kuna uspio uprihoditi svega 201 kunu, tako da se ne mogu nabaviti kante od 80 litara, ni prorijediti odvoz otpada niti pokrenuti izgradnja Centra za gospodarenje otpadom, niti dovesti nove "zelene otoke" pred kontejnere u svakom zagrebačkom kvartu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.