Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bernardić: SDP podupire djelatnike u vrtićima

14.06.2016.

12:46

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić izjavio je uoči sjednice Gradske skupštine, da SDP podupire djelatnike u gradskim vrtićima, osuđuje zatvaranje tržnice Borongaj i traži rješavanje pitanja otpada, GUP-a i gradske taksi službe.

Bernardić je na konferenciji za novinare poručio da Zagreb "ne treba novog mandatara, nego nove vrtiće i žičaru, a umjesto preslagivanja Vlade, preslagivanje projekata".

Opravdan prosvjed djelatnika gradskih vrtića

Prosvjed djelatnika u gradskim vrtićima ocijenio je opravdanim i najavio da će zatražiti uvođenje produženog boravka u vrtićima, što bi pomoglo i djeci i roditeljima. Pružamo punu podršku djelatnicima vrtića u borbi za bolje uvjete rada i poštivanje standarda, na dobrobit djece, djelatnika i roditelja koji s pravom očekuju najbolje za svoju djecu, kazao je.

Državni pedagoški standard se ne poštuje, nema novih vrtića, grupe su prenapučene, otežan je odgojni rad i napredak djece, ne ulaže se u igračke i didaktičku opremu koja je osnova za razvoj i učenje. Takvo stanje rezultat je dugogodišnje neodgovorne politike prema odgojno-obrazovnim institucijama, zaključio je Bernardić.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske zbog stanja u vrtićima najavio je novu akciju za četvrtak, kada će prije početka sjednice Gradske skupštine zastupnicima dijeliti letke sa svojim zahtjevima.

GUP prioritet za građane

Bernardić je pozdravio donošenje dugoočekivanog GUP-a, ali i upozorio na brojne probleme građana s legalizacijom svojih domova. Odluku hoće li podržati prijedlog GUP-a SDP će donijeti kada dobije odgovore na sporna pitanja i primjedbe, rekao je Bernardić istaknuvši kako je donošenje GUP-a prioritet za građane.

Problem zbrinjavanja otpada ocijenio je "pitanjem svih pitanja", upozorivši da se dugogodišnja obećanja ne ispunjavaju. Dvije je godine prošlo od donošenja plana o gospodarenju otpadom, a 12 od obećanja da će se to pitanje riješiti, i ništa, rekao je ustvrdivši da se problemi ne rješavaju nego se odgovornost samo prebacuje na druge.

Osudio je zatvaranje tržnice Borongaj bez obrazloženja, jer obrtnici i mali poduzetnici time gube poslove koje rade niz godina. Neprihvatljivo je da se ljude koji već 20 godina žive od svoga rada, bez obrazloženja i preko noći, uklanja s tradicionalne lokacije, rekao je Bernardić istaknuvši kako ti ljudi podmiruju sve obveze prema državi. Obrtnici su ranije prikupljali potpise protiv zatvaranja tržnice. Svima se mora omogući rad, jer u suprotnom to nije grad jednakih šansi, kazao je Bernardić i podržao zagrebačke taksiste, upozorivši kako se ne smije stvoriti monopol na tržištu taksi usluga.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.