Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bernardić smatra da je Bandić u koaliciji s HDZ-om

22.12.2015.

20:16

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) ocijenio je da je gradonačelnik Milan Bandić u koaliciji HDZ-om, a HDZ-ov potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić opovrgnuo je da je to početak nove koalicije u gradu Zagrebu.

Ono što se dugo vremena šuškalo, sada je i potvrđeno - Bandić je u koaliciji s HDZ-om i imamo novu koaliciju u gradu Bandić-HDZ, rekao je Bernardić pošto su zastupnici na sjednici Gradske skupštine većinom glasova prihvatili prijedlog gradskog proračuna za 2016. godinu, a među njima i HDZ-ovi. Na pitanje smatra li da je to samo odraz onoga što se događa na nacionalnoj razini, Bernardić je odgovorio: Je li riječ o političkom 'dealu' i trgovini? A - jednostavno, što da vam kažem? Mislim da treba biti fer i korektan, da treba pregovarati u otvorenoj vjeri i da se ne smije politički trgovati. To je naš stav od početka, SDP-ov u ovoj Gradskoj skupštini i tako ćemo se nastavljati ponašati. Ako netko misli da je politička trgovina preko leđa građana dobra, neka nastavi samo tako dalje, rekao je.

Nakon što predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) nije glasao za proračun, Bernardić je na pitanje novinara hoće li u Zagrebu biti novi predsjednik Gradske skupštine odgovorio kako ćemo to vidjeti. Pričekajmo sljedeću sjednicu Gradske skupštine, poručio je.

HDZ-ov potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić opovrgnuo je da je to početak nove koalicije u gradu Zagrebu. Na pitanje novinara je li to početak nove koalicije u gradu, Mikulić je odgovorio: Ma ne. Opće je poznato da HDZ i njegovi koalicijski partneri podržavaju sve ono što je dobro u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana. Imali smo mogućnost sudjelovati u kreiranju, kao i svi zastupnici, prijedloga proračuna, kada smo vidjeli prijedlog, putem amandmana. Naši amandmani su usvojeni i oni su u interesu onih koji su nam dali povjerenje, dakle - Zagrepčanki i Zagrepčana. Bilo je logično da takav prijedlog proračuna za 2016. godinu prihvatimo, istaknuo je Mikulić. Rekao je da prijedlog gradskog proračuna u prvotnom obliku nije bio razvojan, ali nakon što se interveniralo putem amandmana, vidi se da je taj proračun onakav kakav bi trebao biti, u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je kako je očekivao da će na sjednici zagrebačke Gradske skupštine proći prijedlog proračuna za 2016. Ne bih ga pisao i predlagao gradonačelniku da nisam očekivao da prođe, rekao je Kojić. Na pitanje je li iznenađen time što ga je baš HDZ podupro, Kojić je odgovorio kako nije. Mislim da bilo tko da je podržao proračun da je razumno, jer dva su sigurno temeljna razloga. Jedan je da ovaj proračun nije ništa bolji ni lošiji nego što je bio onaj prošle i pretprošle godine s obzirom na ograničenja u kojima je pisan, a to je zakonski okvir vezan za izmjene i dopune poreza na dohodak i situacija s decentraliziranim funkcijama, što ograničava veću komociju u pisanju proračuna, rekao je Kojić. Dodao je da je drugi razlog što treba imati građanske odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali u Gradsku skupštinu, da ne rade probleme bez nekakvih naročitih povijesnih razloga s obzirom na to da je, kako je rekao, u ovom trenutku na državnoj razini doista kaotično stanje vezano za sastavljanje Vlade. Ja ne mogu zamisliti da još jednu otvorimo frontu takvog tipa na razini grada Zagreba, glavnog grada Republike, a ne vidim nekavih posebnih razloga da bi se to trebalo dogoditi, rekao je. Naravno, proračun uvijek može biti ovakav ili onakav. Pitanje je ukusa, međutim, većih sredstava od ovih ne može se osigurati u ovom trenutku, dodao je Kojić.

Na pitanje je li bilo kakve političke igre, Kojić je odgovorio: Ne, ne. Nije bilo političke igre, naprosto argumenti, jer ono što je HDZ tražio amandmanima i mi smo za to bili. Međutim, problem je u ograničenim sredstvima, i ovaj dodatak od 150 milijuna kuna koji nismo u prvom prijedlogu stavili jer smo išli s većom varijantom opreza. Međutim, odustali smo od tog opreza i hajde, sada, kada već se svi upiru i kažu da se nešto događa u pomacima BDP-a, pa smo to stavili unutra da omogućimo to. Nitko nije protiv lokalne samouprave ni gradskih četvrti, ali samo je pitanje uvijek - koliko novca, toliko i glazbe, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.