Hrvatski radio

Radio Sljeme

Besplatni pregled dječjih autosjedalica

13.01.2019.

16:30

Autor: Nikolina Devčić, Davor Šalat

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Udruga Roda prijepodne je ponovno na parkiralištu MUP-a u Heinzelovoj organizirala besplatan pregled dječjih autosjedalica. Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju.

Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici za autosjedalice roditeljima će dijeliti savjete o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.