Hrvatski radio

Radio Sljeme

Besplatni udžbenici za srednjoškolce iz obitelji s troje i više djece

31.12.2013.

14:10

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će na njegov prijedlog Grad Zagreb od iduće godine besplatne udžbenike za srednju škole darovati svim obiteljima s troje i više djece.

"Uvertira u besplatne udžbenike za srednju školu za sve, neka bude ova poruka da ćemo za iduću godinu osigurati sredstva u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport za 833 obitelji s troje i više djece", rekao je Bandić. Dodao je da ovo nije samo prilog demografskoj obnovi i populacijskoj mjeri već i zahvala onima koji se u ovo vrijeme odluče za troje i više djece.

Gradonačelnik Bandić to je najavio u palači Dverce gdje je primio dvije obitelji s mnogo djece - romsku obitelj Zahirović koja sa 12-ero djece živi u naselju Sopnica Jelkovec, u stanu dobivenom na korištenje od Grada te obitelj hrvatskog vojnog invalida Ivice Vrdoljaka, koja ima 11-ero djece.

"Danas smo ovdje primili dvije najuzornije obitelji, istinski ponos ovoga grada. Moj je prijedlog da im kažemo hvala i uputimo poruku svima onima u Zagrebu s troje i više djece da ćemo im omogućiti besplatne udžbenike za srednju školu, a grad Zagreb već osigurava besplatne udžbenike za osnovnu školu", izjavio je Bandić.

Najavio je da će 2. siječnja održati konferenciju za novinare gdje će najaviti smanjenje najma svih gradskih stanova i poslovnih prostora za 25 posto.

Na prijemu u palači Dverce gradonačelniku je zahvalila Mirsada Zahirović, majka 12-ero djece. Gradonačelnik Bandić je tim obiteljima poručio da su oni "istinski ponos Hrvatske" i "istinski heroji" u vrijeme apatije i beznađa.

Bandić je rekao da je u 2013. u Zagrebu 2798 obitelji imalo jedno dijete, dvoje djece 2227 obitelji, treće dijete 833 obitelji, četvrto 225 obitelji, peto 62 obitelji, šesto 22 obitelji, sedmo 10 obitelji, osmo osam obitelji, deveto jedna obitelj, deseto dvije obitelji, 11. dijete dvije obitelji, a 12. jedna obitelj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.