Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bicikli kroz Deželićevu - dobra ideja, potrebna je bolja realizacija

06.09.2022.

12:41

Autor: HRT Radio Sljeme

Biciklistički promet u Deželićevoj

Biciklistički promet u Deželićevoj

Foto: HRT Radio Sljeme / HRT Radio Sljeme

Želja gradske vlasti je do kraja mandata povećati biciklistički promet s 3% na 8%. Ambiciozno su počeli, a kako te ambicije izgledaju u prometnoj zagrebačkoj realnosti, analizirali smo na početku nove sezone emisije Gradska posla.

Docent Marko Ševrović sa Zavoda za prometno planiranje ističe kako je nužno maknuti automobile iz centra grada, međutim intervencije u promet moraju biti planske. "Pohvalno je da Grad razmišlja u ovom smjeru, no ovakve parcijalne intervencije nisu nužno dobre. Lako je moguće da će doći i do nezgoda na ovom potezu jer je preuzak prostor za mimoilaženje pješaka i biciklista."


Tena Šarić iz Sindikata biciklista očekivano je zadovoljna smjerom razmišljanja gradske vlasti po pitanju važnosti i značaja biciklista, no i ona je svjesna potrebe planskog razmišljanja. "I ovo je neki početak. Nužno je maknuti se iz tog autocentričnog načina razmišljanja i shvatiti dobrobite bicikliranja za promet i zdravlje."


Detaljnije poslušajte i pogledajte u našoj emisiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.