Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bicikli mogu u autobuse na brdskim linijama od ožujka do studenog

17.02.2017.

14:47

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska skupština jučer je odobrila prijevoz bicikala na autobusima ZET-a u razdoblju od 1. ožujka do 1. studenog na tri brdske linije. Sindikat biciklista djelomično je zadovoljan tom odlukom. Upozoravaju na manjkavu biciklističku infrastrukturu.

Autobusi od Britanca do Mihaljevca i Kraljevca te od Mihaljevca do Sljemena bit će od 1. ožujka opremljeni nosačima za bicikle. Usluga će biti besplatna, uz uvjet da putnik ima valjanu voznu kartu. Goran Lampelj iz Sindikata biciklista podržava prijevoz bicikala javnim prijevozima, ali ima i primjedbi.

Problematika prijevoza bicikala javnim prijevozom općenito treba biti riješena 12 mjeseci godišnje, a ne samo u ovo toplije doba godine. Ovo će sigurno dobro doći jednom dijelu građana kojima je problem ići uzbrdo, ali nismo najsretniji načinom na koji je to izvedeno. Trebalo bi i nekom iz Novog Zagreba omogućiti ako krene na posao ili do grada biciklom, a vrijeme se naglo promijeni, da može bicikl staviti na bus, smatra Lampelj.      

Kao najvažniji problem biciklista u našem gradu istaknuo je pak manjkavu infrastrukturu.

Ona mora biti sigurna, povezana, izravna i ugodna za vožnju. To su sve karakteristike koju biciklistička infrastruktura u Gradu Zagrebu ne zadovoljava. Određenih pozitivnih pomaka ima, ali oni su zapravo u manjini i riječ je o jednoj lošijoj infrastrukturi koja dovodi u sukob pješake i bicikliste, zaključio je Lampelj.  

A zagrebački Reformisti - Narodna stranka zalažu se za hitnu izradu novog biciklističkog prometnog sustava te da se u javnim garažama osigura čuvani prostor za besplatno parkiranje bicikala.

Grad Zagreb mora usvojiti biciklističku prometnu politiku na način da se projektiraju biciklističke prometne cjeline umjesto dosadašnjih parcijalnih rješenja u kojima biciklističke staze naprosto nestaju ili se od nikuda pojavljuju. Zagrebački reformisti predlažu da u svim javnim garažama u kojima upravlja Zagrebparking bude osiguran čuvani prostor s nadzorom bicikala i to besplatno, istaknuo je član predsjedništva Reformista - narodne stranke Robert Hirc.     

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.