Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bicikliraj - rak vrata maternice preveniraj!

16.06.2019.

13:05

Autor: Magdalena Pongrac

Bicikliraj - rak vrata maternice preveniraj!

Bicikliraj - rak vrata maternice preveniraj!

Foto: - / -

"Bicikliraj - rak vrata maternice preveniraj" naziv je edukativne biciklijade Ride4Women u kojoj zdravstveni stručnjaci iz nekoliko europskih zemalja bicikliraju kako bi upozorili na važnost prevencije raka vrata maternice.

Rak vrata maternice 4. je najčešći rak kod žena. Bitku s ovom teškom bolešću u Europi svakoga sata izgube dvije žene, no ako se otkrije na vrijeme, ova bolest potpuno je izlječiva. Voditelj ginekološko-onkološke kirurgije Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, doktor Mario Puljiz, žene poziva na ginekološke preglede jednom godišnje - Jako je važno znati da se rak vrata maternice može prevenirati. Unatoč toj spoznaji, u Hrvatskoj 100 žena godišnje umre od ovoga raka. To nas obvezuje da stalno ponavljamo da se rak vrata maternice može u cijelosti izliječiti ako se rano otkrije.

Kako bi osvijestili potrebu preventivnih pregleda, u okviru akcije Ride4Women, liječnici iz nekoliko europskih zemalja biciklima su stigli od Atene do našega grada. Cijelim putem građanima su dijelili savjete o sprečavanju i liječenju ove bolesti. Poslušajte austrijskog ginekologa Renea Lakyja - Srećom, postoje načini kako bi se spriječila pojava ove bolesti. Jedan od načina je redovitim ginekološkim pregledima. Druga mogućnost je cijepljenje protiv HPV-a za djecu od 9 do 12 godina što sprječava bolest u sto posto slučajeva. Nažalost, žene rijetko idu kod ginekologa, a broj cjepljenja protiv HPV-a je jako nizak.

S Trga bana Jelačića liječnici-biciklisti krenuli su put Maribora, njihovo krajnje odredište je Graz, a njihov cilj human - spriječiti pojavu raka vrata maternice i očuvati zdravlje fizičkom aktivnošću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.