Hrvatski radio

Radio Sljeme

Biciklisti obišli grad i upozorili na lošu biciklističku infrastrukturu

27.10.2019.

17:28

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Udruga Sindikat biciklista

FOTO: Udruga Sindikat biciklista

Foto: - / -

Pod geslom "Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?" u našem gradu prosvjedovali su biciklisti. Okupilo ih se oko 500, a poručili su kako je stanje biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj - katastrofalno.

Prosvjednom vožnjom širim centrom Zagreba oko 500 biciklista, rolera, skejtera i ostalih "vozača" kojima automobil nije primarno sredstvo za prijevoz u gradu, upozorilo je na sustavno zanemarivanje biciklističke problematike u Hrvatskoj. Organizatori prosvjeda iz Udruge Sindikat biciklista poručuju kako je najveći problem što je Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi koji je donesen 2016. godine i dalje mrtvo slovo na papiru. Detaljnije razloge prosvjeda iznio je Tomislav Nakić Alfirević, predsjednik Udruge:

"Ako napravite infrastrukturu gdje se 90% građana nepropisno ponaša, onda nije do građana, već do infrastrukture. Ono što mi hoćemo je da umjesto opasne, neugodne i ponižavajuće infrastukture, imamo propisnu, praktičnu i privlačnu infrastrukturu."

Prosvjednici naglašavaju kako ih muči što se zbog loše infrastrukture stvara nepotreban animozitet između pješaka i biciklista te poručuju:

"Potrebno je reorganizirati čitav promet u Zagrebu te dati svima jednako mjesta."

Nakon sat vremena vožnje širim centrom grada biciklistička prosvjedna povorka zaustavila se u Savskoj. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.