Hrvatski radio

Radio Sljeme

Biciklisti protiv epidemije: "Dva kotača od zaraze su jača"

09.12.2020.

15:54

Autor: Nikolina Devčić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom “Dva kotača od zaraze su jača” koja je počela danas i traje do 24. prosinca, a njome žele potaknuti što veći broj građana da voze bicikl. Projekt sufinancira Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.

- Pozivamo sve građanke i građane Zagreba i Hrvatske na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom. Šaljite nam svoje fotografije vožnje biciklom na Facebook eventu ili ih dijelite na društvenim mrežama uz hashtag #zgazimozarazu - poručili su iz Sindikata biciklista. 

Svoju akciju i cilj obrazložili su s nekoliko argumenata o važnosti bicikla u doba epidemije:  

  • pomaže u održavanju fizičke distance

  • smanjuje pritisak na javni gradski prijevoz

  • smanjuje stvaranje gužvi u prometu

  • povećava vlastito psihofizičko zdravlje

  • povećava radnu efikasnost i smanjuje odlaske na bolovanje

  • smanjuje zagađenje zraka, što dodatno doprinosi respiratornom zdravlju opće populacije

Iz Sindikata biciklista ponavljaju kako su u proljetnom lockdownu pozivali donosioce odluka na prenamjenu prometnih površina, odnosno da omoguće pješacima i biciklistima dodatne prometne koridore kako bi se zadovoljilo održavanje fizičke distance, smanjio pritisak na javni prijevoz, smanjile gužve i izbjegla opasnost od pada dijelova oštećenih zgrada poslije potresa u Zagrebu. Nažalost, to se nije dogodilo, upozoravaju iz ove udruge.  

Ipak, na mnogo toga možemo i sami utjecati.

- Problemi su djelomično rješivi pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način: odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva.

Svjetska zdravstvena organizacija također je dala preporuku građanima da koriste bicikl za svoja svakodnevna putovanja na posao i u školu, ali i za rekreaciju kako bi se očuvalo fizičko i mentalno zdravlje, koje je osobito ugroženo upravo zbog preporučene izolacije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.