Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bienenfeld: Zagreb u 2017. očekuje rast turističkog prometa za 5%

14.02.2017.

09:01

Autor: HINA/A.K

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb ove godine očekuje nastavak rasta turističkog prometa za oko 5%, uz snažniju promociju kao cjelogodišnje destinacije za odmor, kulturu, zdravstveni turizam i medicinsku izvrsnost, posebno na dalekim tržištima, najavljuje direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Planirani rast dolazaka turista ove godine od 5 posto pomalo je konzervativan, s obzirom da je Zagreb 2016. završio s 8 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja u odnosu na 2015., ističe za Hinu Bienenfeld, dodajući da je Zagreb lani posjetilo 1,1 milijun turista, koji su ostvarili blizu 2 milijuna noćenja.

Ocjenjujući to jako dobrim rezultatom, ističe da su i domaći i strani turisti pojačano dolazili u Zagreb, pa je tako domaćih turista bilo 5 posto više ili 190,3 tisuće, a stranih 9 posto više ili 907,1 tisuću. Strani su turisti u Zagrebu ostvarili i glavninu lanjskih noćenja, 1,6 milijuna ili čak 17 posto više, a veliki porast od 9 posto zabilježen je i sa 337,7 tisuća noćenja domaćih turista.

Iz svijeta su u Zagreb lani najviše dolazili Koreanci, Nijemci, Talijani, turisti iz SAD-a i BiH te Velike Britanije, Španjolske, Bugarske, Kine i Austrije, koji su ostvarili i najviše noćenja, u čemu su na prvom mjestu turisti iz SAD-a, a uz navedene nacije u top 10 po noćenjima još su i Francuzi.

Godina krenula s porastima

I ova je godina krenula s porastima, pa je tako u siječnju u Zagrebu bilo 10 posto više turista nego u istom lanjskom mjesecu ili njih 48,6 tisuća koji su ostvarili 9 posto više ili 97 tisuća noćenja u gotovo svim vrstama smještaja.

Zagreb je inače krajem prošle godine imao registriranih gotovo 15 tisuća kreveta, čiji se broj tijekom školskih ljetnih praznika dodatno poveća za još oko 6.200 u učeničkim i studentskim domovima, a ove se godine, po informacijama iz TZGZ-a, očekuje otvaranje još nekoliko hotela, čiji je broj prošle godine povećan za četiri, na ukupno 57, a hostela za tri, na ukupno 47.

U privatnom smještaju broj smještajnih jedinica porastao je lani za 712, na ukupno 2.159,, što se, kako kaže Bienenfeld, može opisati i 'bumom', potaknuto i rastućim internetskim (smještajno-rezervacijskim) platformama.

Nova zračna luke - nove prilike

Uz porast smještaja i sve druge ponude, uključujući i sve kvalitetnijih restorana, od kojih je 12 među ukupno 34 u Hrvatskoj prvi put ove godine dobilo i preporuke francuskog Michelina, velika prilika za turizam Zagreba pruža se i s novom zagrebačkom Zračnom lukom, čije je otvaranje najavljeno za ožujak. To će zasigurno već prve godine donijeti određene poraste turizmu Zagreba, ali i drugima, jer se očekuje da će ta zračna luka biti i svojevrstan hub za Hrvatsku na koji će biti više naleta nego prije, i iz koje će se potom putnici, pa i teret, transferirati na obalu, pogotovo tijekom ljeta, naglašava direktorica TZGZ-a.

Stoga vesele, kako kaže, već najavljeni izravni letovi Emiratesa iz Zagreba za Dubai od ovog ljeta, kao i produljenje letova za Toronto te sezonski dolazak britanskog niskotarifnog zračnog prijevoznika Monarch, preko čega se Zagreb povezuje s rastućim tržištem Ujedinjenog Kraljevstva (UK), ali i dalekim tržištima, poput sjeverne Amerike i Kanade, Japana, Koreje, Australije i Novog Zelanda, za koja TZGZ od ove godine planira i pojačanu promociju.

Financijski okvir za oko 5 milijuna kuna manji nego lani

Za te i druge promotivne aktivnosti, te za razvoj novih proizvoda i projekata, TZGZ ove godine planira proračun od oko 65 milijuna kuna, što je za oko pet milijuna kuna manje nego u 2016.

Razlog manjeg proračuna je daljnje smanjenje turističke članarine za 5 posto ove godine, a nakon što je i u 2016. smanjena za 15 posto. Stoga s te osnove za ovu godinu planiramo 48 milijuna kuna, za razliku od boravišne pristojbe od koje ove godine očekujemo oko 300 tisuća kuna viši prihod nego lani, odnosno oko 8,2 milijuna kuna, otkriva Bienenfeld naglašavajući da manji proračun TZGZ-a ni u kojoj situaciji neće umanjiti aktivnosti i zamišljene projekte kojima globalno po svim online i offline kanalima skreću pažnju na Zagreb kao zanimljivu i cjelogodišnju destinaciju.

Nakon odlično prihvaćene zimske kampanje, kreću u pripremu trećeg izdanja ljetne kampanje "Zagreb Summer Tour 2017", kojom TZGZ promovira sve proljetno-ljetne turističke i druge mogućnosti Zagreba, kao i svoje aktivnosti koje provode samostalno i s partnerima iz privatnog sektora i institucijama. U tom smislu ističe Grad Zagreb, s kojim TZGZ zajednički planira i ostvaruje niz projekata, HTZ, s kojom zajednički nastupaju na tržištima, te, kako kaže, odličnu suradnju s Ministarstvom turizma.

TZGZ i ove godine dio proračuna usmjerava za razvoj novih projekata, od kojih ćemo jedan veliki promovirati početkom ožujka s ciljem povezivanja turizma, kulture i multimedije, te otvorenih gradskih prostora gornjeg grada, otkriva Bienenfeld vjerujući da će atraktivnosti Zagreba pridonijeti i ovogodišnje pojačavanje promocije grada kao centra medicinske izvrsnosti.

Za ljeto u planovima već sada imaju puno događanja, tu je i veliki projekt posvećen kulturnoj suradnji Hrvatske i Austrije, u koji će se TZGZ uključiti različitim programima kojima se povezuju te dvije zemlje odnosno gradovi Zagreb i Beč, nešto slično kao što je bilo prije dvije godine s Francuskom u projektu Rendez-vous. Uvod u taj projekt je prošlog tjedna otvorena velika izložba u zagrebačkim Klovićevim dvorima Zagreb-Beč 1900.

Nakon ljeta i jesenski i zimski dio našeg programa donosi nove projekte o kojima je još rano govoriti, no Advent je svakako neupitan. Za sada je stav da to ove godine ne bi širili na nove lokacije, nego da u suradnji s partnerima i organizatorima pojedinih adventskih događanja te Gradom Zagrebom podignemo razinu kvalitete, uz istodobno smanjenje negativnih efekata, pogotovo u prometu vikendima, u pojačanom čišćenju grada i drugo, poručuje Bienenfeld.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.