Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bistrička Kalvarija

10.04.2022.

12:13

Autor: Prstom po globusu, Vesna Jurić Rukavina

Svetište Majke Božje Bistričke

Svetište Majke Božje Bistričke

Foto: V.J.R. i N.P. / Prstom po globusu

U proljeće 1939. godine nadbiskup Stepinac sa svojim suradnicima obišao je Mariju Bistricu i zacrtaao planove o uređenju križnoga puta. Iste je godine, predvodeći hrvatsko narodno hododčašće u Rim i Marijino svetište u Pompejima, o 1300. obljetnici prvih veza hrvatskog naroda sa Svetom Stolicom, najvaio posvetu hrvatskog naroda Blaženoj Djevici Mariji i izgradnju bistričkoga križnog puta. Već godinu dana poslije, u nazočnosti od 20 tisuća vjernika, u srpnju mjesecu blagoslovio je Stepinac, Križni put. Kalavarija je izgrađena za deset dana, a radilo je 500 radnika. Tada su to bili podignuti križevi sa slikama koje predstavljaju događaje iz Muke Isusove. Kasnije se počeo ukrašavati kipovima. Unatoč Drugome svjetskom ratu, 1943., u vrijeme nadbiskupa Alojzija Stepinca postavljene su prve četiri postaje, napravljene od mramora u naravnoj veličini u umjetničkoj radionici iz Carrare u Italiji. Danas gledajući sve postaje Križnoga puta govorimo i o vrhunskom ostvarenju naših poznatih akademskih umjetnika. 

U vrijeme nadbiskupa zagrebačkog kardinala Franje Kuharića od 1971. do 1990. završene su sve postaje koje su podignute u nadnaravnoj veličini i odlivene u bronci. 


Gledajući taj kiparski kompleks Kalvarije, koji je, unatoč radova više pojedinaca, djelo kolektivnog autorstva kakvom u bližoj ni daljoj okolici nema svog uzora, ističe mons. Nedjeljko Pintarić zauzeti svećenik Zagrebačke nadbiskupije na planu sakralne baštine. 


Autori koji su stvori svojim umjetnički dijelima Križni pu:

Umjetnička radionica Carrara Italija, naši kipari Kruno Bošnjak, Josip Poljan, Stanko Jančić, Ante Starčević, Ante Orlić, Marija Ujević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici