Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bivši radnici Gredelja poručili - Ignorirate nas!

24.07.2013.

17:48

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pedesetak bivših radnika Tvornice željezničkih vagona Gredelj prosvjedom su ponovno upozorili da ih stečajni upravitelj i sud - ignoriraju.

Mjesecima čekaju odgovor na pitanja - što je sa stečajnim planom, zašto se nisu počela namirivati njihova potraživanja te što je s vrijednim Gredeljevim zemljištem i odmaralištima. Traže odgovore kada će im biti isplaćena potraživanja.

Sindikati tvrde da se otpuštenim radnicima, a riječ je o 460 ljudi, trebaju početi isplaćivati potraživanja s obzirom na to da je Gredelj ostvario dobit od 9 milijuna kuna.

"...Obratili smo se sutkinji pisanim putem i stečajnom upravitelju i više od mjesec i pol dana oni ignoriraju dopis, ne odgovaraju i na opetovane požurnice ne odgovaraju. Znači, ne zanima ih to što nas kao vjerovnike zanima što se događa u stečaju..." izjavio je Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Jakuš i predsjednik Samostalnog sindikata radnika TŽV-a Gredelj Željko Starčević rekli su da su do sada u Gredelju održana četiri odbora vjerovnika i da prema javno dostupnim podacima Gredelj posluje s dobitkom, pa pitaju kada će djelomično namiriti vjerovnike prvog isplatnog reda, a to su radnici.

Stečajni upravitelj Gredelja Petar Hrkač kaže da za potraživanja radnika zasada nema novca. To je izazvalo bijes radnika pa su upravitelja verbalno napali jer ih je nazvao manipulatorima.

Zaposleni radnici Gredelja nisu dali podršku kolegama i nisu izašli na glavni ulaz nego su kako tvrdi Uprava svojevoljno su odabrali sporedni izlaz.

U studenome prošle godine Gredelj je otišao u stečaj te je od 1460 radnika njih 460 završilo na burzi.

Prema podacima tvrtke, u srpnju su u Gredelju bila 983 zaposlenika. Poslovni prihodi TŽV-a Gredelj od siječnja do svibnja ove godine iznosili su 116 milijuna kuna, rashodi 107 milijuna kuna, dok dobit u ovoj godini iznosi gotovo 9 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.