Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bivšu Vojnu bolnicu oživljavaju škole

17.01.2020.

12:04

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Filip Kos/PIXSELL

FOTO: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / -

U kompleksu nekadašnje Vojne bolnice u Vlaškoj priprema se gradnja pravog umjetničkog centra. Prvi na redu za useljenje su učenici glazbenog učilišta Elly Bašić, međutim to je samo prva faza projekta.

Do sredine veljače učenici bi trebali useliti u novu zgradu glazbenog učilišta Elly Bašić, potvrdio je u našoj emisiji Moj firtl pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Međutim, to je samo prva faza projekta, jer se u kompleksu nekadašnje Vojne bolnice u Vlaškoj očekuje gradnja pravog umjetničkog centra s plesnom i glazbenom školom te gimanzijom. Vrijednost prve faze radova je oko 40 milijuna kuna, a većina je sufinancirana iz EU fondova:

"Budući da su potrebe umjetničkih škola u gradu Zagrebu velike, došli smo na ideju da prvo u ovu uličnu zgradu smjestimo Glazbeno učilište Elly Bašić. Prva faza je sada gotova, a onda slijedi druga faza u kojoj imamo dvostruko više izgrađenih objekata u koje ćemo smjestiti Glazbenu školu Pavla Markovca i Plesnu školu Ane Maletić. U trećoj fazi čeka nas gradnja nove zgrade XVIII. gimanzije.

"Ovo je kao preseljenje iz grasonjere u neboderu u vilu s bazenom", neka su od razmišljanja roditelja o preseljenju, a njihovim pozitivnim komentarima pridružila se i ravnateljica Glazbenog učilišta Mirela Buchberger Karlo. Do sada smo nastavu održavali na sedam lokacija u gradu, a ovdje na jednom mjestu imamo čak tri koncertne dvorane, 40 učionica i nekoliko vježbaonica, ističe ravnateljica Buchberger Karlo:

"Mi smo stvarno sretni da ćemo biti u ovakvom lijepom okruženju s kolegama iz struke. Bit će prilike za realizaciju nekih lijepih projekata i novih suradnji. Vjerujem da će i Grad Zagreb profitirati što je odlučio uložiti novac u nas."

Roditelji su također jako zadovoljni:

"Ja sam zaprepaštena koliko je ovo zapravo veliko i koliko će se drukčije raditi. Naša djeca imat će tramavajsku stanicu ispred ulaza, bit će fiksni rasporedi predavanja, tako da je ovo sve jedna prekrasna priča.

"Dojmovi su jako dobri. Ono što mi je posebno drago da vizija koju je imala gospođa Elly Bašić sada napokon ima i primjeren prostor u kojem se može ostvariti."

Završetak cjelokupnog projekta zajedno s okolnim dvorištem i svim pripadajućim zgradama očekuje se za 2 do 3 godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.