Hrvatski radio

Radio Sljeme

Blagdan Svetoga Nikole

06.12.2013.

11:11

Autor: Jelena Römer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svetac je to poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i novac podijelio siromašnima.

Nakon što su mu krajem 11. stoljeća Talijani u Bariju sagradili crkvu, počelo se širiti njegovo štovanje. Kod nas sveti Nikola stiže noć uoči 6. prosinca i puni čizmice darovima.

Sveti Nikola rođen je u Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću.

Već kao dijete, Nikola je volio sve ljude. Nažalost, rano mu umiru roditelji pa ostaje sam u bogatstvu koje su mu ostavili. Uvijek se brinuo o siromašnima, susjedu je tako ubacio novac kroz prozor kako bi mogao udati kćeri. Postaje zaštitnik siromašnih.

Činio je čuda: poput Isusa smirivao je uzburkano more i postao zaštitnikom mornara. Blagoslovom ozdravlja dijete pa ga nazivaju i zaštitnikom djece. Iscrpljen pokorom i poslovima, umire 6. prosinca 327. godine. 

Iz priče o tome kako je Nikola pomogao susjedu da uda svoje kćeri raširila se tradicija Djeda Mraza. Sveti Nikola odlučio je zlatnike spustiti kroz dimnjak, a budući da su se na ognjištu sušile čarape, upali su ravno u njih.

Nakon toga tradicija se raširila po cijeloj Europi i Sjevernoj Americi, ali s različitim tumačenjima. 

Opširnije pročitajte OVDJE.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.