Hrvatski radio

Radio Sljeme

Blagdan Svih svetih - građani obilaze groblja

01.11.2015.

18:07

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Građani su na brojnim grobljima zapalili tisuće i tisuće lampiona.

Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se na taj dan slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve.  

Živimo u zajedništvu s onima na drugoj obali života, istaknuo je predvodivši svetu misu na blagdan Svih svetih u crkvi na groblju Mirogoju zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Povezuje nas općinstvo svetih kroz zajedništvo u vjeri, poručio je. To zajedništvo u krštenju, kako je rekao, ostvaruje se i u svetoj misi. Naša braća i sestre u vječnosti mole se za nas pred licem Božjim i mi u ovom životu molimo za povezanost s njima, rekao je kardinal.

Podsjetio je kako su u prvo doba svetima nazivani svi kršteni te dodao kako smo danas pozvani svi na
svetost. Kristovim blaženstvima hoda se putem svetosti, napomenuo je i dodao kako je svetac svaki onaj tvorac mira i pomirenja u svojoj sredini.

Današnje vrijeme vapi za ljudima koji žive blaženstva, istaknuo je te pozvao vjernike da se molitvom utječu Majci Božjoj, svetom Jpsipu i blaženom Alojziju Stepincu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.