Hrvatski radio

Radio Sljeme

Blagdan Svih svetih uz epidemiološke mjere

01.11.2020.

08:19

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Marin Tironi /PIXSELL

Photo: Marin Tironi /PIXSELL

Foto: - / -

Blagdan je Svih svetih dan kada se slave oni sveci i svetice koje je Crkva službeno proglasila, ali i sve one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. HZJZ propisao je mjere kojima je cilj spriječiti širenje koronavirusa. Maske su obvezne na otvorenom.

U povodu svetkovine Svih svetih zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će na Mirogoju središnje euharistijsko slavlje i molitvu za pokojne s početkom u 16 sati na prostoru iza crkve Krista Kralja. Na Miroševcu fra Branko Lipša predvodit će misu u 11, a misu u 15 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Misu na groblju Markovo polje s početkom u 15 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je niz mjera kojima je cilj spriječiti širenje koronavirusa na grobljima.

Općih higijenskih mjera se svi moraju pridržavati. Na ulazima u sve redovne prostorije groblja moraju stajati redari koji posjetitelje s temperaturom iznad 37,2 stupnja Celzijeva neće pustiti već diskretno zamoliti da odu. Obavezna su sredstva za dezinfekciju na ulazima.
Zaštitna maska je obavezna u svim redovnim prostorijama groblja.
Obavezno je nošenja maski za lice i na otvorenom za sve posjetitelje svih lokacija groblja.
Sve uredovne prostorije groblja koje danas budu na usluzi građanima i posjetiteljima potrebno je dezinficirati u 10  i 14 sati. Prilikom dezinfekcije prostori bi trebali biti izvan funkcije 30 min.
Potrebno je osigurati toplu vodu, sapun i jednokratne papirnate ručnike u toaletima za posjetitelje.
Obavezno je održavanje socijalne distance na otvorenom od 1, 5m za sve posjetitelje svih lokacija groblja osim članova iste obitelji ili skupine, ali ne veće od 3-4 posjetitelja.
Na svim ulazima na gradskim ili većim grobljima moraju biti redari groblja koji će biti zaduženi za provođenje protu-epidemijskih mjera i komunikaciju s građanima, odnosno posjetiteljima te će spriječavati nastank gužvi na ulazima.
Mise se moraju održavati na posebno određenim mjestima na otvorenom i uz održavanje sigurnosne distance.
Mjesta za prodaju prigodnih aranžmana, svijeća i ostaloga je potrebno propisno označiti i protu epidemiološki osigurati (razmak između mjesta za prodaju, oznake za socijalnu distancu u redu čekanja…), a prodavači u istima su se dužni pridržavati svih protu epidemioloških mjera za trgovinu.
Nužno je osigurati dovoljan vremenski razmak i frekvenciju između autobusa javnog prijevoza koji dovoze i odvoze posjetitelje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.