Hrvatski radio

Radio Sljeme

Blještave, za promet opasne reklame

26.10.2021.

15:14

Autor: Ivana Radaljac Krušlin

Radio Sljeme

Radio Sljeme

Foto: - / -

Globalni problem kojemu se pripisuju ekonomski, astronomski, sigurnosni, ali i zdravstveni problemi, a koji utječu na čovjeka i izazivaju brojne neželjene zdravstvene učinke, sveden pod zajednički nazivnik zove svjetlosno onečišćenje.

Donedavno za rješavanje ovoga problema u Hrvatskoj nije postojala zakonska podloga. Sve se promijenilo od travnja 2019. Od kada imamo Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, pojasnio nam je Zdenko Mlinar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr.Andrija Štampar“. "Ono što je još bolje i što daje vjetar u leđa jest Pravilnik koji vrlo jasno definira i oglasne ploče i njihovu problematiku. Ono prema čemu se Pravilnik ravna je takozvani "svjetlostaj", odnosno vremenski period noći za čijeg trajana se vanjska rasvjeta gasi ili smanjuje na odgovarajuću razinu."

Jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb planom rasvjete planiraju definiraju početak "svjetlostaja" koji može odstupati maksimalno do jednog sata u odnosu na sredinu noći. Upravo je ta nedovoljno jasna regulacija alibi za „lov u mutnom“, pojašnjava Mlinar jer "je to jedina stavka koja još uvijek nije definirana."

Unatoč tome u noćnim satima intenzitet svjetla oglasnih ploča trebao bi se smanjiti za najmanje 50 % početnog intenziteta. Samim time jedan dio ovoga problema bio bi otklonjen. Takozvane megaploče, veće od 20 metara četvornih u noćnim satima trebaju biti isključene. "Oglasne ploče moraju biti postavljene tako da ne zaklanjaju ili smanjuju vidljivost postojećim prometnim znakova ili zasljepljuju sudionike u prometu i i odvraćaju njihovu pozornost, što znamo da je ogroman problem u prometu", dodao je Mlinar.

Budući da svjedočimo kako je uglavnom sve ostalo mrtvo slovo na papiru građani mogu prijavljivati ovakve slučajeve Državnom inspektoratu i Komunalnom redarstvu. Međutim, čini se da se i u ovom slučaju svodimo na puku formu  jer iz Grada kažu kako su za regulaciju interaktivnih svjetlećih reklama kraj prometnica nadležni operatori vanjske rasvjete. Slikovito, u slučaju javne rasvjete to je Grad Zagreb, a po pitanju reklama odgovorni su najćešće oni koji su vlasnici panoa, ma što se na njima oglašavalo.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.