Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bogat program proslave Dana grada Zagreba, 31. svibnja

29.05.2016.

12:45

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana grada Zagreba i Dana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibnja, za Zagrepčane i njihove goste pripremljen je bogati kulturno-umjetnički program, a u ponedjeljak, 30. svibnja, ispred Hrvatskog narodnog kazališta održat će se svečani koncert.

Svake godine je taj program uz Dan grada Zagreba sve bogatiji, obuhvaća šire prostore grada i brojne institucije i pruža građanima tu mogućnost da sudjeluju u tome, u otvorenim i zatvorenim prostorima, istaknula je na konferenciji za novinare u HNK zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

Na proslavu Dana grada Zagreba doći će i veliko izaslanstvo iz ruskog Sankt Peterburga koji je grad pobratim Zagreba, a u povodu 50. obljetnice toga prijateljstva koja će biti 2018. Kusin je rekla da su u velikim pripremama da se tu obljetnicu zajednički obilježe kulturnim programima u oba grada, pa će već ove godine u studenome u HNK-u gostovati balet iz Sankt Peterburga.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić najavio je od subote, 28. svibnja do utorka 31. svibnja na 20-ak lokacija izložbe, koncerte, sportske priredbe, a po prvi puta ove godine i "Konjički mimohod", koji će se održati u nedjelju, 29. svibnja.

Obilježavanja Dana grada Zagreba počinje u subotu Maratonom lađa na Jarunu

Obilježavanja Dana grada Zagreba početi u subotu u 13 sati Maratonom lađa na jezeru Jarunu, te "Zagrebačkim vremeplovom" i upoznavanjem s "Tajnama Griča". Istodobno će se održati nastupi folklorne scene u parku Maksimiru. "Subota će nam biti na nekoliko lokacija, od Jaruna, središta grada, do Maksimira, ispunjena događanjima", najavio je Lovrić.

U nedjelju u 12,15 sati održat će se orguljaški koncert u crkvi Svetog Marka, a navečer u 19 sati koncert u crkvi Svete Marije na Dolcu. U 17 sati održat će se "Konjički mimohod" s konjanicima iz cijele Hrvatske, od Hipodroma do Ulice grada Vukovara, preko Mosta slobode i natrag.

U ponedjeljak, 30. svibnja na jezeru Bundeku u 13 sati bit će otvorena tradicionalna Međunarodna vrtna izložba "Floraart", a u foajeu Muzičke akademije u 19,30 sati izložba akademika Borisa Bućana, pod nazivom "Glazbenici". Navečer, u 20,30 sati, ispred zgrade HNK održat će se svečani koncert u povodu proslave Dana grada Zagreba.

U utorak navečer procesija sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, u 11 sati održat će se svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će biti dodijeljene godišnje Nagrade grada Zagreba i nagrada Zagrepčanka godine.

Ove će godine svečana sjednica biti dodatno obogaćena glazbenim događanjima i otvaranjem tematske izložbe Marine Selak "Ljepota najjače sja" u Galeriji Kristofora Stankovića Gradske skupštine i nastupom Zagrebačkog kvarteta.

Navečer, u 19 sati u katedrali će se služiti misa, a u 20,30 sati od katedrale kreće procesija do Kamenitih vrata sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. U 21 sat u parku Zrinjevcu održat će se tango koncert Sexteto Milonguero.

Lovrić je rekao da su to samo najvažniji od brojnih događanja koji će se u povodu Dan grada Zagreba održati od 28. do 31. svibnja. Očekujemo da će na svim zagrebačkim javnim površinama kada je u pitanju središte grada i zatvoreni prostori biti vrlo živo i dinamično", istaknuo je. Najavio je da će 30. svibnja Zagrepčani dobiti još jedan zatvoreni bazen - na Sveticama. "Evo nakon dugog čekanja dobit ćemo i treći zatvoreni olimpijski bazen u gradu i time stvoriti uvjete i za naše sportaše, prije svega plivače i vaterpoliste, ali i za brojne rekreativce, istaknuo je.

Direktorica Turističke zajednica grada Zagreba Martina Bienenfeld zahvalila je Gradu Zagrebu što svake godine surađuju na brojnim projektima koji pridonose da Zagreb uistinu jest tijekom cijele godine atraktivna turistička destinacija. Najavila je da će na Dan grada Zagreba, od 10 sati turistički vodiči voditi građane i goste na hrvatskom i engleskom jeziku u posjet kulturnim institucijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a popodne bit će uobičajeni besplatni razgledi Zagreba, koji će kretati ispred Turističkog informativnog centra.

Održat će se i svečana smjena straže u podne ispred crkve Svetog Marka, a građani i turisti moći će vidjeti i "likove iz prošlosti grada", koji će im biti turistički vodiči.

Svečani koncert i nastup sva tri ansambla HNK-a, opere, drame i baleta

Intendantica HNK Dubravka Vrgoč rekla je da im je iznimna čast što će se HNK svečanim koncertom u ponedjeljak, 30. svibnja, uključiti u proslavu Grada Zagreba na kojem će nastupiti sva tri ansambla - opera, drama i balet. Imat ćemo bijeli balet ispred kazališta i na taj način poklonit ćemo građanima ono najjbolje što HNK trenutno može predstaviti, rekla je.

Dirigent Nikša Bareza najavio je da će na programu Ansambla HNK biti bogati izbor iz postojećeg repertoara, atraktivnog, lijepog i kvalitetnog. Solisti će nastupiti u kostimima, a uz njih će sudjelovati i orkestar i zbor. Izvest će i finale opere "Nikola Šubić Zrinski" te završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta", kompletiran s baletom. Nastupit će na posebnoj pozornici, a zbor na balkonu foajea HNK, istaknuo je Bareza.

U povodu Dana grada Zagreba građani i njihovi gosti imat će priliku i besplatno posjetiti muzeje kojima je osnivač Grad Zagreb.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.