Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bolnica Srebrnjak u financijskim problemima

06.02.2016.

08:07

Autor: N.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dječjoj bolnici Srebrnjak upozoravaju na nedosljednost i nekorektnost Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Kažu da im Zavod odbija platiti 3 milijuna kuna za usluge kojima su prekoračili limit u zadnjem kvartalu prošle godine.

Bolnica Srebrnjak svoj prošlogodišnji limit prekoračila je za 23 posto, što je vjerojatno najveći prebačaj u bolničkom sektoru, no Uprava je nedavno dobila neformalni naputak da sve odrađeno preko osnovnog limita mora otpisati i isknjižiti. Riječ je o već isporučenim fakturama, koje je osiguravatelj prethodno uredno priznao i evidentirao, no sada traži da ih se izbriše kao da ništa nije odrađeno, kao da zaboravljaju da su to bolesna djeca, kaže ravnatelj bolnice Boro Nogalo.  

Podsjeća kako je  suština ugovaranja s bolnicama za 2015. bila da se samo dio prihoda (oko 80 posto) plaća u avansu, a 20 posto po izvršenju, te da bolnice koje su prekoračile limite mogu povući novac od nerealiziranih ugovora drugih bolnica. U DB Srebrnjak to ipak, uoči završnog računa, neće biti moguće.
Naime, 15. veljače treba biti dovršeno usklađivanje završnih računa za proteklu godinu, a još nema naznaka da će se obaviti niveliranje sredstava među bolnicama koje su odradile usluge preko limita i onih koje su podbacile, poput nekih kliničkih županijskih bolnica. 

Nogalo podsjeća kako je zdravstvena administracija tijekom cijele prošle godine proklamirala dostupnost usluga, smanjenje lista čekanja, otvaranje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija. Uz dozvolu Ministarstva zdravlja i HZZO-a, Srebrnjak je otvorio nove djelatnosti - jednodnevnu kirurgiju i ORL, zaposleno je dvadesetak liječnika i sestara i povećani su troškovi, pa je ovu godinu završio sa 123 posto izvršenja limita, što sada HZZO ne želi platiti.
Navodi da su smanjili  liste čekanja na otorinolaringologiji s godinu i pol na tri do četiri mjeseca, razvili su najveću pedijatrijsku polikliniku u državi, najveću dječju dnevnu bolnicu (dvostruko veću od stacionara), te otvorili jednodnevnu dječju kirurgiju.

Željeli smo pomoći bolesnoj djeci i roditeljima, a ispali smo budale jer smo ušli u zonu koju sada ne možemo naplatiti jer HZZO ne namjerava ispoštovati 'plaćanje po učinku', što su cijele godine proklamirali na brojnim predavanjima i stručnim skupovima. Bolnice su pokrenule Program plus, rad u poslijepodnevnim satima i subotom, a na kraju godine proizlazi da su svi koji su na to nasjeli naivci, kaže Nogalo.

S obzirom na to da se u Ministarstvu zdravlja ekipira nova administracija, Nogalo očekuje više spremnosti za razgovor i fiksno-stimulativni model ugovaranja s bolnicama kojem će osnova  biti realizacija u 2015. Očekuje da će se limiti određivati drugačije od prakse prošle nomenklature koja je svima dizala ili spuštala limite za isti postotak, te da bilance svih bolnica napokon postanu transparentne i javno dostupne.

Upitani za komentar, u HZZO-u kažu da zdravstvenu zaštitu za osiguranike ugovaraju sukladno strategiji Ministarstva zdravlja, pa se za svaki novi dogovor oko ugovaranja čeka uputa novog ministra zdravlja koji je najavio izmjene upravo u tom segmentu.

Navode i da je za prekoračenje limita DB Srebrnjak tijekom protekle godine plaćeno dodatnih 4,2 milijuna kuna, odnosno gotovo dva dodatna mjesečna limita, što nije dobila nijedna druga bolnica u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.