Hrvatski radio

Radio Sljeme

Boras se sastao sa studentima Hrvatskih studija

21.03.2017.

16:45

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok studenti blokiraju nastavu, u rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici studentskog zbora, studentskih udruga i vijeća postojećih odsjeka Hrvatskih studija.

Cilj sastanka je da se pojasni studentima važnosti isteka roka za otklanjanje nedostataka iz pisma očekivanja ministra Mornara iz 2014. godine i da se po pitanju triplikacije filozofije i ostalih točaka tog dokumenta nešto mora napraviti radi moguće uskrate dopusnice za čitav studij, rekla je predsjednica Studenskog zbora, Ivana Široki.

O samom sastanku oglasio se i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, To je bio jedan konstruktivan razgovor gdje smo, barem se meni čini odgovorili na sva pitanja. Dodao je kako je najvažnije profiliranje Hrvatskih studija onako kako se to očekuje od ministra Mornara i akreditacijskog savjeta što je bio i motiv rješavanja statusa tog spomenutog studija. 

Unatoč rektorovu zadovoljstvu, studentima nije sve bilo najjasnije. Smatraju kako nisu dobili odgovor na to: što znači tripliciranje, zašto tripliciranje, što znači ukidanje kvote za Filozofiju koja bi trebala postojati sadržajno, a ne formalno?

Rektor je govorio i o štrajku profesora sa Hrvatskih studija, Svaki štrajk kad se radi mora biti zakonit i, osim toga, mora uključiti određene procedure. Prema tome, podružnica o kojoj je riječ mora to tako i srediti. Ja to sad ne bih komentirao jer ne postoje zakonski preduvjeti za to, zaključio je.

Štrajk profesora trebao bi se održati ako prođe referendum među istima.

O samom štrajku izjasnio se i predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić, Odluku o štrajku donose profesori Hrvatskih studija, odnosno, sindikalna podružnica našeg sindikata na Hrvatskim studijima. Malo vijeće nije  uložilo veto već je dopustilo štrajk jer smatra da se narušavaju radna i akademska prava, da se krše zakoni o Sveučilištu.

Nezavisni sindikat je poslao i ministru Barišiću zahtjev za upravnim nadzorom nad nezakonitim odlukama na Sveučilištu. Još se čeka njegova reakcija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.