Hrvatski radio

Radio Sljeme

Borovju treba vrtić, a ne stihijska betonizacija

27.03.2021.

12:46

Autor: Nevena Saraga

Foto: Za bolje sutra – ZA BOROVJE

Foto: Za bolje sutra – ZA BOROVJE

Foto: - / -

Građanska inicijativa Za bolje sutra – ZA BOROVJE održala je danas na zelenoj površini sjeverno od OŠ Borovje prosvjednu akciju protiveći se neplanskoj izgradnji koju ne prati potrebna infrastruktura, što utječe na kvalitetu života građana.

Građani su istaknuli kako je u Borovju, među ostalim, potrebno napokon izgraditi vrtić kojeg Grad najavljuje posljednjih 17 godina, očuvati zelene površine i osigurati planski razvoj ovog kvarta. Akciju su organizirali u okviru kampanje „Dosta je! Izađi na izbore“ koju provodi 10-ak zagrebačkih građanskih inicijativa i nevladinih udruga.

Ova je inicijativa nastala prošlo ljeto kao odgovor na prekomjernu stanogradnju. U Borovju nisu zadovoljene osnovne potrebe postojećih stanovnika, procjenjuje se dolazak novih 3 000 stanovnika kroz godinu-dvije, a vjerojatno i više ako se gradnja nastavi, ističe Tomislav Žerjav:

- U našem kvartu najviše fali vrtić, koji je u gradskim planovima kao prioritet još od 2004. godine, a prema GUP-u bi trebao biti ovdje gdje se sada nalazimo, ali ga nema. Osim vrtića, nedostaje nam i veća škola, nestaju zelene površine, Dom zdravlja nije adekvatan, nema kulturnih sadržaja, nema nikakvih uređenih javnih površina.

Kritizirali su Vijeće mjesnog odbora Savica Šanci, kojem pripada Borovje, zbog izbjegavanja održavanja zbora građana kojeg su tražili stanovnici radi rasprave o navedenim kvartovskim problemima. 

Pozvali su sve građane da izađu na lokalne izbore i promijene postojeću gradsku garnituru koja je, kako ističu, pokazala krajnje nerazumijevanje za potrebe Borovja:

- Naše pravo je zgaženo pod velom birokracije i na ovaj način želimo pozvati sve ljude da izađu i promjene taj način odnosa prema građanima, jer mi želimo grad u kojem nisu potrebne inicijative i peticije da bi se u jednom kvartu koji broji 5000 stanovnika dobio vrtić i zelena površina, rekla je Anka Carević.

Građanska inicijativa Za bolje sutra – ZA BOROVJE ističe današnjim prosvjedom kako je građanima Borovja dosta čekanja, betonizacije grada i pogodovanja privatnom interesu nauštrb interesa građana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.