Hrvatski radio

Radio Sljeme

Botanički vrt otvoren mjesec dana ranije

01.03.2019.

09:24

Autor: Nikolina Devčić

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Botanički vrt je otvorio svoja vrata prvog dana ožujka, mjesec dana ranije nego inače. Tome su pridonijele vremenske prilike, odnosno zatopljenje u veljači koje je potaknulo vegetaciju. Radno vrijeme Botaničkog vrta je od 9 do 17 sati, osim ponedjeljka i utorka kada Vrt radi do 14.30.

U Botaničkom vrtu koji će ove godine proslaviti 130. rođendan vlada proljetni ugođaj. Poglede zazivaju proljetnice poput visibaba, šafrana i jaglaca pa bi bila šteta da građani ne mogu već sada ondje prošetati. Zato su se djelatnici bacili na posao i brzinski očistili staze kako bi Vrt od danas bio spreman za posjetitelje.

Voditeljica Botaničkog vrta PMF-a Biserka Juretić kaže da su u tijeku dva građevinska projekta kojima se Botanički želi poboljšati. Obnavlja se stari javni wc iz 19. stoljeća koji će, kada radovi završe, imati i dodatak za osobe s invaliditetom. Drugi projekt je izgradnja sjenate šetnice i južne ograde Vrta.

- Iskreno se nadam da će svi građevinski poslovi biti gotovi do kraja svibnja, a onda slijedi ozelenjavanje koje će potrajati malo dulje, do jeseni - istaknula je Juretić.

Osim ova dva projekta postoji i jedan na koji se dugo čeka jer zahtjeva veća novčana sredstva. Riječ je o obnovi  izložbenih staklenika. 

- Uporno se pokušavamo prijaviti na natječaje fondova Europske unije, međutim odbijaju nas jer nismo zasebna institucija kao Botanički vrt, nego Fakultet. Problem je i što nismo na gradskom zemljištu nego je parcela vlasništvo Priodoslovno-matematičkog fakulteta. Žao mi je jer nailazimo na takve prepreke - požalila se Juretić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.