Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:04 / 15.01.2017.

Autor: Anita Dekanić

Bozanić: Obrana i žrtve u Domovinskom ratu kolijevka su sadašnje Hrvatske

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska obilježava 25. obljetnicu međunarodnog priznanja. Tim povodom jutros su na Oltaru domovine na Medvedgradu i na zagrebačkom groblju Mirogoju vijence položili hrvatski visoki dužnosnici. Nakon polaganja vijenaca je u zagrebačkoj katedrali služena misa zahvalnica.

Među brojnim poznatim licima, misi u katedrali nazočili su i potpredsjednik sabora Gordan Jandroković, ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. 

Potpredsjednik sabora Gordan Jandroković poručio je: Hrvatska je svoju slobodu i neovisnost platila i krvlju, uvijek se trebamo sjetiti svih onih koji su za to najzaslužniji, pritom najviše mislim na hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika.

Ljudi su patili, ali pokazalo se da sve to ima smisla. Koliko god i danas nismo zadovoljni s mnogim stvarima, moramo priznati sebi da se puno dobroga dogodilo, poručila je ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek.

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier naglasio je kako uvijek trebamo biti zadovoljni što smo ostvarili tisućljetni san hrvatskog naroda, da se Hrvatska uspjela obraniti i zauzeti mjesto koje joj pripada u Europi i u svijetu. Jedino ako budemo ponosni na naša postignuća, ako imamo tu samosvijest, možemo i ta neriješena pitanja početi rješavati.

Misu zahvalnicu u katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. On se u svojoj propovijedi osvrnuo, između ostalog, i na važnost obitelji, vjere, odgoja i obrazovanja mladih: Očito nije slučajno da se našu domovinu želi poljuljati upravo u onome što se pokazalo najjačim i što je bilo oslabljeno u vrijeme neslobode komunizma. Mislim ponajprije na odnos čovjeka i Boga - to je neizbrisivo polazište hrvatskoga identiteta. Zatim vrijednost obitelji, pazeći na otvorenost prihvaćanja dara života. Važno je područje odgoja i obrazovanja u kojemu su vidljivi višestruki udarci, otvaranje prostora za ideologizirane sadržaje koje većina roditelja ne prihvaća, neodgovornost u pripremanju mladih u preuzimanju brige za Hrvatsku ostajući u Hrvatskoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.