Hrvatski radio

Radio Sljeme

Branitelji otišli s trga sv. Marka

29.05.2015.

20:40

Autor: Hina, Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida i jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Đuro Glogoški kao veliki pomak ocijenio je pristajanje premijera Zorana Milanovića na razgovor s predstavnicima prosvjednika u ponedjeljak, ističući da su takav dijalog branitelji i tražili od samo početka prosvjeda.

"Ono što smo željeli od prvoga trenutka, to je da razgovaramo s predsjednikom Vlade. Vidjeli ste da je na tiskovnoj konferenciji obećao da će to biti u ponedjeljak u 10 sati. Zato smo i donijeli odluku da ćemo napustiti Trg sv. Marka i vraćamo se u Savsku 66", izjavio je Glogoški

"Znate da je u zadnje vrijeme ignorirao sve naše zamolbe i zahtjeve vezano uz razgovor, slali smo mu dopise, nije odgovarao, pozvali smo ga na okrugli stol, nije došao., Mislimo da je ovo jedan veliki pomak", poručio je, prolazeći u koloni s braniteljima prema prosvjedničkom šatoru u Savskoj ulici, gdje su stigli nešto prije 19 sati.

Upitan nije li ministar branitelja Predrag Matić ranije nešto slično predlagao (razgovor u Vladi), a prosvjednici njegov prijedlog nisu prihvatili, Glogoški je rekao kako je to bila ucjena, jer je ministar tražio od branitelja da napuste i Markov trg i šator u Savskoj. "Na to nismo mogli pristati", naglasio je. Glogoški smatra da do situacija na Markovu trgu nije trebalo ni doći, jer je "predsjednik Vlade odluku da se susretnemo mogao daleko ranije donijeti". Upitan što će prvo reći premijeru na razgovoru u ponedjeljak, odgovorio je kako će sigurno razgovarati o tome zašto su branitelji u Savskoj, iznijeti mu svoje argumente, "i ono o čemu cijelo ovo vrijeme govorimo, a to je istina".

Na pitanje kakav bi trebao biti ishod sastanka, a da branitelju napuste šator, Glogoški je odgovorio kako su zahtjevi prosvjednika od početka poznati - smjena ministra Matića te njegove zamjenice i pomoćnika, objedinjavanje svih braniteljskih prava u jednom zakonu i Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja. Na sastanak u ponedjeljak, kazao je, ići će predstavnici branitelja koji prosvjeduju u Savskoj i članovi njihovih obitelji.

I Josip Klemm, također jedan od čelnika braniteljskog prosvjeda, rekao je kako podupire premijerovu odluku o sastanku u ponedjeljak. "To je nešto što hrvatski branitelji traže svih ovih 222 dana. Zamislite, nažalost nam je trebalo 222 dana da odredimo termin jednog sastanka", poručio je. Naglasio je kako su hrvatski branitelji i ovim potezima pokazali mudrost i hrabrost, a hrvatskim građanima i koliko vole svoju zemlju. "Nakon samo sat vremena nakon što je premijer odredio termin sastanka maknuli smo se s Markova trga i došli opet u Savsku", dodao je.

Klemm je naglasio kako prosvjednici nisu pred Vladu išli s ultimatumima, već samo tražili da odredi vrijeme i mjesto razgovora. "Je li to moglo biti i prije, danas ili jučer... mi smo hrvatski branitelji opet zadovoljni, da ćemo imati priliku razgovarati s našim premijerom u ponedjeljak, iako mnogi na to nisu imali pravo", kazao je.

Upitan očekuje li pomak od sastanka s premijerom, odgovorio je kako od sastanka očekuju da bude javan, jer su mediji i javnost zaslužili čuti što branitelji imaju razgovarati s premijerom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.