Hrvatski radio

Radio Sljeme

'Break Free pokret' protiv korištenja fosilnih goriva

12.03.2017.

13:49

Autor: HRT/A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prosvjednom biciklističkom vožnjom i izložbom 'Futurama Redux - Urban Mobility After Cars & Oil' u Tehničkom muzeju danas će se Hrvatska priključiti svjetskom klimatskom prosvjednom pokretu 'Break Free' protiv korištenja fosilnih goriva.

Pokretom se želi osvijestiti građane o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena.

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija danas organiziraju biciklističku vožnju kroz Zagreb sa ciljem osvještavanja građana i vlasti o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena.

Prema Europskoj agenciji za okoliš, transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi i glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje. Stoga je ključan niskougljični razvoj gradova koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu.

To je prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj kojim započinje val povezanih događanja u 40 zemalja svijeta pod kapom pokreta 'Break Free', najavili su organizatori i pozvali građane da se pridruže.

Prosvjedna vožnja započinje okupljanjem u 16 sati ispred Tehničkog muzeja. Nakratko će se zaustaviti ispred zgrade HEP-a kako bi se pozvalo na korištenje obnovljivih izvora energije i iskorištavanje blagodati Hrvatske, napose sunčeve energije koje ima u izobilju. Nakon vožnje glavnim prometnicama Zagreba, na nasipu kod kluba Močvara sudionike očekuje zanimljiv program.

Obnovljivi izvori kao energija budućnosti već su tu. Rješenja postoje, imamo sredstva i znamo kako. Sve što nedostaje je politička volja da se krene naprijed, poručio je Luka Tomac u ime Zelene akcije.

Organizatori očekuju masovni odaziv biciklista svih dobnih skupina, snimke će biti prikazane u svjetskim medijima, a svrha je prikazivanje mnogobrojnosti podržavatelja bicikliranja.

'Break free from fossil fuels' je globalni pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bespogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata nizom mirnih prosvjednih akcija zahtijevat će se prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve, te oslobađanje svijeta od fosilnih goriva, kažu organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.