Hrvatski radio

Radio Sljeme

Brine li se Zagreb o osobama s invaliditetom?

07.02.2017.

12:17

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić sastao se s predstavnicima osoba s invaliditetom kako bi raspravili o boljoj prilagodbi grada Zagreba za njihove potrebe. Ključne točke novog plana obuhvaćaju bolju prilagodbu stambenih objekata, pothodnika, taksi prijevoza i parkinga za osobe s invaliditetom.

Glavni dio sastanka bio je posvećen prilagodbi stambenih zgrada za osobe s invaliditetom. Procjena o tome u koliko zgrada je potrebno uvesti liftove trajat će tri mjeseca, a u tu svrhu predložena je izmjena Generalnog urbanističkog plana. Idemo na prijedlog izmjene GUP-a u dijelu koji govori upravo o građevinama za dogradnje liftova. Ići će se na nekakve određene smjernice kako bismo unaprijedili stambenu politiku za osobe s invaliditetom, rekla je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, te dodala kako bi te smjernice trebale pomoći posebice onim osobama koje nemaju sredstva kojim bi financirale preinake na zgradi u kojoj žive.

Nadalje, postoji veliki problem vezano za nepropisno parkiranje osoba s invaliditetom na području grada Zagreba da učinimo sve kako bismo spriječili zlouporabe. Također je razmatrano pitanje taksi prijevoza, jer vidimo da i dalje imamo pritužbe na prijevoz osoba s invaliditetom, odnosno osoba s oštećenjem vida koji su korisnici pasa vodiča i pasa rehabilitatora, jer i dalje imamo taksi prijevoznike koji nisu spremni prevoziti takve osobe, izjavila je Slonjšak.

Osim spomenutog, s Gradom su dogovorili i bolji nadzor u pothodnicima kako bi se spriječila devastacija. U pothodnicima će biti na svim mjestima postavljene kamere tako da se svatko tko bilo što više pomisli napraviti će se zaista vidjeti. Nećemo štedjeti na kamerama i nećemo stedjeti na uređenjima pothodnika, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

O ovim temama opširnije će se raspravljati na sastanku dogovorenom za dva tjedna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.