Hrvatski radio

Radio Sljeme

Britanski prinčevski par danas u Zagrebu

14.03.2016.

11:08

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinje od Cornwalla, danas popodne u našem gradu počinju dvodnevni posjet Hrvatskoj koji nema političku dimenziju, ali će biti usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana.

Princ (67) i vojvotkinja (68) borave u Hrvatskoj danas i sutra, u okviru turneje po regiji koja će od 14. do 19. ožujka uključiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović domaćin je njihova posjeta Hrvatskoj.

Ovo je važan posjet za nas. Cilj mu je jačanje odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima, rekao je novinarima otpravnik poslova britanskog veleposlanstva Ian Cliff. On je, kao i savjetnik predsjednice Mate Granić, objasnio da princ i vojvotkinja nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva pa tako ni njihov posjet nije fokusiran na vruća politička pitanja - kao što je trenutno hoće li Britanija ostati u EU-u - već na pitanja koja su u domeni njihova interesa.

Princ tako primjerice već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje.

Vojvotkinja pokušava podići svijest o seksualnom nasilju i poduprijeti žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a također podupire kampanje za borbu protiv osteoporoze. Pokroviteljica je i nekoliko zaklada koje se bave konjima. Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak.

Njihov je program u Hrvatskoj vrlo bogat i raznolik, pa će osim u Zagrebu boraviti u utorak i u Osijeku, Đakovu i Kopačkom ritu, a svaki njihov korak od slijetanja u zagrebačku zračnu luku u ponedjeljak u 14.15 do odlaska u srijedu pratit će oko 180 akreditiranih hrvatskih i britanskih novinara.

Princ i vojvotkinja posjet će započeti susretom s predsjednicom Grabar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom. Tom će prigodom razmijeniti darove a, kako se saznaje princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla na dar će dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

Uspinjačom će stići na Gornji grad koji neće biti zatvoren pa će biti mogući slučajni susreti s građanima. Tamo će ih dočekati gradonačelnik Milan Bandić. Razgledat će Crkvu sv. Marka, a potom će ih primiti premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima o čijoj će obnovi nakon raketiranja u Domovinskom ratu moći čuti kratko predavanje.

Potom će u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovati na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea gdje će odgledati kratki program u izvedbi djece koja su pobijedila na natjecanju British Councila.

Na svečanu večeru s prinčevskim parom na Pantovčaku pozvano je 68 uzvanika - predstavnici šire društvene zajednice, uključivo politike, religije, poslovnog svijeta, umjetnosti i znanosti. Među njima neće biti čelnika oporbe Zorana Milanovića koji se ispričao neodgodivim obvezama, ali će doći glumica Zrinka Cvitešić koja je ostvarila veliki uspjeh na londonskom West Endu.

Sutra će par posjetiti Osijek, Đakovo i Kopački rit.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.