Hrvatski radio

Radio Sljeme

Burna rasprava o prosvjedu Čistoće i gradskim financijama

08.12.2022.

10:44

Autor: Magdalena Pongrac

Zagrebačka Gradska skupština

Zagrebačka Gradska skupština

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U tijeku je sjednica Gradske skupštine na kojoj je glavna tema prijedlog proračuna za iduću godinu težak 16 milijardi 600 milijuna kuna. Prije rasprave o proračunu, aktualni sat počeo je burnom raspravom o jučerašnjem prosvjedu te upravljanju gradskim novcem.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru radnika Zagrebačkog holdinga te dodao da postoji volja da se komunalnim radnicima povećaju plaće.

- Postoji dobra volja uprave i Grada Zagreba da se povećaju materijalna prava komunalnih radnika, jer smatramo da nisu dobra.


Odgovarajući na pitanje zastupnika Stranke rada i solidarnosti Nenada Predovana o jučerašnjem prosvjedu radnika "Čistoće", na kojemu je oko tisuću radnika zahtijevalo bolje uvjete rada, Tomašević je poručio da nije istina da se njihovi zahtjevi ignoriraju. Dodao je da je u zadnja tri tjedna bilo pet sastanaka u pregovorima oko novog Kolektivnog ugovora, s devet ovlaštenih predstavnika sindikata, od kojih je samo jedan predstavnik jučer bio na prosvjedu.

- O tim pregovorima većina sindikata smatra da idu u dobrom smjeru, ako bismo povećali materijalna prava. Samo tri sindikata od 22 sindikata su organizirala taj prosvjed, gdje ste bili i vi iz oporbe, posebice vi koji ste upravljali Gradom, njegovim poduzećima i Čistoćom. Vi ste doveli Čistoću u situaciju da ima 200 milijuna kuna gubitka na godinu. Čistoću, tvrtku koja je stvarala "plus", doveli ste do toga da je postala najveći gubitaš u Zagrebačkom holdingu - rekao je gradonačelnik. Kolektivni ugovor koji je aktualan poštujemo, za razliku od vas koji ste kao bivša vlast 2019. godine odbili isplatiti božićnice radnicima, iako su bile definirane kolektivnim ugovorom - odgovorio je Tomašević.


Potom je pitanje postavio i gradski zastupnik Ivica Lovrić koji je nekoć bio pročelnik Ureda za obrazovanje. Implicirao je da, dok se podižu cijene za građane, Gradska uprava i Holding određenim strukturama snižavaju cijene svojih usluga.

- Uz vašu suglasnost je podružnica Zagrebački digitalni grad svoje usluge pojeftinila za 31 posto, i to ne za građane nego za teleoperatere!


Gradonačelnik je istaknuo da su cijene bile veće nego kod svih konkurenata.

- Ujednačavanjem cijena prihodi su višestruko porasli, a vaša teza o tome da pripremamo teren za privatizaciju Zagrebačkog digitalnog grada je potpuno promašena, isto kao i teza o kojoj ste jučer lagali - da je direktor Čistoće Davor Vić podnio ostavku. Vi ste u stanju lagati o takvim stvarima!


Prije početka sjednice, ispred zgrade Skupštine, članovi udruge Resnik i drugi prosvjedovali su, kako kažu, protiv nastavka financiranja štetnih projekata za okoliš predviđenih proračunom za 2023. Usprotivili su se, među ostalim, izgradnji Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, pretovarne stanice za biootpad na lokaciji Dioki, sortirnice za koju smatraju da je besmislena.

- Gradonačelnik ne odustaje od štetnih projekata jer nema ni snage ni volje krenuti s uspostavom novog sustava gospodarenja otpadom - poručila je predsjednica udruge Branka Genzić-Horvat.


Uz to, Tomaševića i platformu Možemo! optužila je za izdaju svojih birača i interesa građana Zagreba jer su se “izgubili u interesima interesne grupacije”.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.