Hrvatski radio

Radio Sljeme

Čak 52% djece do 19 godina doživjelo uznemiravanje na internetu

04.02.2016.

17:47

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ususret međunarodnog Dana sigurnog interneta, koji se obilježava u utorak 9. ovog mjeseca, u našemu gradu predstavljeni su danas preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja o korištenju informacijsko - komunikacijskih tehnologija djece i mladih u Republici Hrvatskoj.

Projekt će trajati do 2018. godine i omogućit će sustavnu posvećenost rješavanju problema zlostavljanja djece na internetu.

Ivana Duvnjak, asistentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavila je istraživanje autorica doc. dr. sc. Daniele Šincek, dr. sc. Jasmine Tomašić Humer, Ivane Duvnjak i Marije Milić, provedeno u sklopu projekta "Safer Internet Centre Croatia - Making internet a good and safe place" koji je financirala Europska unija.

Ono je obuhvatilo oko 7000 sudionika i provedeno je krajem 2015. godine u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada. Trenutačno su obrađeni podaci o ukupno 2250 sudionika istraživanja, djece i mladih u dobi od 11 do 19 godina, iz 34 škole u Hrvatskoj. Rezultati na ovom uzorku upozoravaju na to da sudionici istraživanja u svojem domu u prosjeku imaju šest uređaja koji imaju pristup internetu, a više od 67% sudionika navodi kako im je internet stalno dostupan. Sudionici u najvećoj mjeri internetu pristupaju putem mobitela (75%).

Također, rezultati istraživanja govore kako djeca i mladi u prosjeku na internetu provode dva sata na dan, dok vikendom učenici provode 3 sata, a srednjoškolci do 5 sata na dan.

U sklopu istraživanja učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Tako 12% učenika navodi da je bar jedanput doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52% navode da su bar jedanput doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu.

Očekivano, manje ispitanika priznaje svoje sudjelovanje u uznemiravanju drugih putem interneta; 5% je izjavilo kako je barem jedanput namjerno slalo viruse elektroničkom poštom, a čak 55% učenika je internet koristilo za ogovaranje drugih. Polovica ispitanika navodi kako u zadnjih godinu dana nije doživjela neugodna iskustva na internetu. 10% ispitanika navodi da u takvim situacijama ne traži pomoć, 20% za pomoć se obraća roditeljima, 34% prijateljima, 10% dečku ili djevojci, dok samo 2% pomoć traži od djelatnika škole.

Iz ovih rezultata vidljivo je nedostatno povjerenje djece i mladih u roditelje, a osobito djelatnike škole.

Na Dan sigurnijeg interneta, u torak, 9. veljače bit će organizirana i predavanja o temi sigurnosti i pametnog korištenja interneta, a sve sa svrhom educiranja mladih o odgovornijoj upotrebi tehnologije.

Organizaciju projekta Dan sigurnijeg interneta potpisuje Centar za nestalu i zlostavljanju djecu uz potporu Europske Komisije te domaćih partnera Microsoft Hrvatska i Vipneta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.