Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:14 / 13.11.2019.

Autor: Magdalena Pongrac

Čak ni Bandićevi vijećnici u gradskim četvrtima ne podržavaju GUP

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / -

Od 17 Vijeća gradskih četvrti u našem gradu, samo 3 su dala pozitivno mišljenje o izmjenama GUP-a pa je o njemu potrebno dalje razgovarati - zaključak je tematske sjednice skupštinskog Odbora za mjesnu samoupravu.

Kamen spoticanja i dalje je projekt "Zagrebački Manhattan" zbog kojeg se prostor Hipodroma i Zagrebačkog velesajma prenamjenjuje u prostor mješovite namjene. Dok se čeka odgovor ministarstva graditeljstva na dopune GUP-a, 6 Vijeća gradskih četvrti o njemu su dala negativno mišljenje, 8 ih je suzdržano, a samo su 3 GUP-u dala zeleno svjetlo. Zašto ga je Stenjevec ocijenio negativno rekao je predsjednik Vijeća te gradske četvrti, Vladimir Andrić - Prvo, Manhattan će dovesti do neriješene prometne situacije u Zagrebu u idućih 20 godina. Drugo, imamo prelijepu prirodu uz Savu i vi ćete to sada uništavati! Došli su vam to reći arhitekti iz svijeta, njih 25, a i naši su se arhitekti ujedinili u mišljenju da to nije dobro! Ovo je krađa našeg nasljeđa, nasljeđa svih generacija koje su tu živjele!

Novi Zagreb-zapad GUP-u je pak dao pozitivnu ocjenu - Izgrađivat će se infrastruktura, zar mislite da su nas građani izabrali da glasamo protiv razvoja tog dijela grada? Ne mislim da će se graditi luksuzni stanovi, što me briga i da se grade! Meni je bitno da se tu razvije infrastruktura, da ovaj dio grada ne bude "spavaonica" - istaknuo je predsjednik tamošnjeg Vijeća gradske četvrti, Jadranko Baturić.

Gradski zastupnik političke platforme "Zagreb je naš" Tomislav Tomašević istaknuo je da ni Vijećima gradskih četvrti niti Gradskoj skupštini nije dostavljen nacrt projekta "Zagrebački Manhattan" - Vi, gospodine Baturiću, vjerujete da će taj projekt biti dobar, a što će to točno biti saznat ćemo tek kasnije u detaljnim planovima. Očito nešto "ne štima" u razlozima kad su predstavnička tijela mjesne samouprave ovako reagirala na izmjene GUP-a. Jer čak i tamo gdje je gradonačelnikova stranka na vlasti, na njegov prijedlog izmjene GUP-a dolaze negativna mišljenja.

Da gradonačelnik Milan Bandić guši demokraciju i time što je javnu raspravu organizirao u vrijeme ljetnih godišnjih odmora smatra predsjednik Odbora za mjesnu samoupravu, SDP-ov Saša Molan - Čini mi se da vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti služe kao fikus, a da gradonačelnik jedini odlučuje, i to u dogovornoj koaliciji s HDZ-om.

S time se ne slaže ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada, Ivica Rovis - Ne očekujemo da smo napravili plan kojim će svi biti zadovoljni. Sva Vijeća imaju pravo izraziti svoje mišljenje i drago mi je što su izložila neke svoje komentare i prijedloge, međutim, zakon je točno propisao u kojem roku se daju primjedbe i prijedlozi. Da su prije bili predloženi i dobro argumentirani, ne bi bilo razloga da se neki od njih ne usvoje u GUP-u.

GUP se ovaj mjesec ipak neće naći pred zastupnicima u Gradskoj skupštini, najavio je u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" gradonačelnik Bandić. Glasanje o njemu očekuje se u prosincu, na trodnevnoj sjednici na kojoj će se raspravljati i o prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.