Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Carevo novo ruho" premijerno u Trešnji

25.11.2016.

12:50

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko kazalište Trešnja kao posljednju premijeru u ovoj kalendarskoj godini najavljuje predstavu "Carevo novo ruho" u zajedničkoj režiji Krešimira Dolenčića i Paola Tišljarića. Moderna je to verzija književnoga klasika koja na svjež način prenosi pouke popularne bajke Hansa Christiana Andersena.

Klasiku svjetske dječje književnosti Dolenčić i Tišljarić pristupili su s fokusom na glumačke igre bajke, priče i sve ono o čemu bi djeca nakon te predstave mogla razgovarati, a poruku slavne bajke o važnosti "pravih" vrijednosti i tome koje su to vrijednosti suvremenoj su djeci pokušali približiti i zanimljivim interaktivnim pristupom.

Carevo novo ruho bajka je na kojoj su odrastale generacije. Njezina poruka je univerzalna, a govori nam o važnosti 'pravih' vrijednosti u životu, kao što su ljubav i prijateljstvo, koje su u stalnom sukobu s taštinom i površnošću, onog i ovog vremena, stoji u najavi.

Naš je Car modno osviješten, ispeglan i isfriziran, ali morat će naučiti da u životu postoje i važnije stvari, dodaje se.

Za Andersena, djeca su nositelji istine i ljepote koja se skriva u svakom čovjeku ma kako pokvaren bio, pa tako u predstavi mali gledatelji zajedno s glumcima sudjeluju u "tkanju nevidljive niti i raskrinkavanju Careve površnosti".

Cara utjelovljuje Jure Radnić, a glumačku ekipu predstave još čine Tvrtko Jurić i Krunoslav Klobučar kao Varalice, Ivana Bakarić kao Ministrica, Luka Bulović kao Sluga, te Marija Šegvić, Matija Čigir i Miki Solus kao Dvorjani.

Mladi rapper Solus ujedno je i autor songova, što je najavljeno kao jedan od atraktivnijih elemenata predstave.

Dramaturginja je Ana Tonković Dolenčić, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, a kostime Tea Bašić. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, dok je svjetlo oblikovao Elvis Butković.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.