Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:58 / 20.11.2018.

Autor: Magdalena Pongrac

Caritas humanitarnim akcijama obilježava 25 godina rada

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Početkom adventa, uskoro počinju i tradicionalne akcije Hrvatskog Caritasa. Programom "Za tisuću radosti" Caritas već 16 godina poziva na pomoć siromašnim obiteljima. Humanitarna prodaja božićnih drvaca održat će se 15., a Nedjelja Caritasa 16. prosinca. Jedna od novosti je i e-caritas.

U okviru akcije Za tisuću radosti pod motom Pomažemo zajedno, 15. idućega mjeseca na Trgu bana Jelačića održat će se humanitarna prodaja božićnih jelki, najavio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina. Dobro ste došli, podržite nas kao i svake godine! Kroz taj vid željeli bismo senzibilizirati zagrebačku javnost da kupnjom božićnih drvaca podupru ovu akciju i na taj način pomognu našim siromašnim obiteljima. Pred nama je, i ove godine, Nedjelja Caritasa pod zajedničkim motom Podijeli s onim koji nema. To je treća nedjelja adventa, gdje na poseban način želimo senzibilizirati  sve one ljude dobre volje da se, konkretnom pomoći, uključe u ovu akciju kako bismo mogli biti ispružena ruka prema onima koji su u potrebama.

Kako bi olakšao prepoznavanje onih koji su u potrebi, Caritas od nove godine uvodi novi elektronički sustav e-caritas. U sustavu će biti vidljivo kakva je pomoć pružena obitelji ili osobi u potrebi, što je još potrebno te treba li promptno djelovati. E-caritas za svrhu ima ujednačiti, digitalizirati i osuvremeniti radne procese u pružanju socijalnih i karitativnih usluga, kako na nacionalnoj tako i na razini biskupija, kroz različite oblike njihove institucionalne skrbi. Njegova karakteristika je to da je napravljen po mjeri korisnika Caritasa i usmjeren na to da u budućnosti bolje prepoznajemo profile korisnika, kako bismo bolje pratili postojeće i razaznavali trendove u novim oblicima siromaštva, istaknula je zamjenica ravnatelja Suzana Borko.

Hrvatski karitas u subotu će svečano proslaviti 25 godina rada koncertom u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Stančićevoj 6 u 18 sati, najavila je Borko. Na koncetru će nastupiti Zbor Izvor, Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", te Gudački kvartet Rucner. Zajedno ćemo proći kroz retrospektivu djelovanja Hrvatskog Caritasa. Slavlje je prigoda da se zaustavimo, pogledamo iza sebe, zahvalimo svima koji su sudjelovali u tom radu i prepoznavanju potreba, ali i da motiviramo sami sebe u tome da nastavimo činiti dobro.

Za pomoć najpotrebitijima Caritas je otvorio humanitarni telefon 060 90 10.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.