Hrvatski radio

Radio Sljeme

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomaže djeci samohranih roditelja

15.11.2019.

14:12

Autor: Čarles Gržinić

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Povodom 3. Svjetskog dana siromaha koji se ove godine obilježava uz geslo" Ufanje ubogih neće biti zaludu" Caritas zagrebačke nadbiskupije danas je u Kući za mlade održao konferenciju za novinare koja je za temu imala pomoć djeci jednoroditeljskih obitelji.

Svjetski dan siromaha što ga je ustanovio papa Franjo ove godine pod geslom "Ufanje ubogih neće biti zaludu" u našem gradu okupio je više subjekata koji zajedno skrbe o gotovo 300 jednoroditeljskih obitelji
Zašto se odlučilo pomoći takvim obiteljima u Caritasu Zagrebačke obitelji objasnila nam je sestra Jelena Lončar

-Djeca iz jednoroditeljskih obitelji često puta nemaju mogućnosti koja su u drugim obiteljima svakodnevna. Ona ne mogu odlaziti u škole u prirodi, izlete, kazališta, sudjelovati na izvanškolskim ili sportskim aktivnostima koja se moraju plaćati. Na taj način, ona postaju drugačija te se diskriminiraju jer su siromašna. Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana siromaha Zagrebačka nadbiskupija u nedjelju će u 14 sati i 30 minuta održati euroharistisko slavlje za beskućnike u prihvatilištu Sestara Majke Terezije. Nakon što bude predvodio slavlje zagrebački nadbiskup s korisnicima će blagovati te ih posluživati. Na taj način želi se pokazati konkretnu blizinu i pomoć svima onima koji su u potrebi-

I Grad Zagreb već čitavi niz godinama tim obiteljima ali i ostalim potrebitim pomaže kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Kako je školovanje jako bitno pročelnica Romana Galić iz čitavog niza mjera izdvojila je stipendije.

Gradsko društvo Crvenog križa prema riječima voditelja Petra Penave osim svakodnevne usluge kroz Socijalni dućan potrebitoj djeci pomaže u izbjegavanju socijalne izoliranosti tako što im financijski pomaže u neškolskim aktivnostima.

Na konferenciji za novinare Fra Siniša Pucić iz samostana Sv. Franje Asirškog predstavio je i socijalno – karitativnu kartu našega grada na kojoj se nalazi 30 adresa na kojima se može dobiti raznolika pomoć.

Siromaštvo neće nestati samo od sebe. Stoga su svi dionici konferencije za novinare pozvali javnost te ponajviše djecu da bez predrasuda tijekom ovog i idućeg mjeseca pomognu onima koje život nije mazio. Jer nikad se ne zna tko se može naći u sličnoj ili goroj situaciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.