Hrvatski radio

Radio Sljeme

Caritasova kuća u Brezovici obilježila 25 godina rada

15.10.2019.

22:11

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT: Radio Sljeme

HRT: Radio Sljeme

Foto: - / -

Caritasova kuća "Blaženog Alojzija Stepinca" u Brezovici obilježila je 25 godina rada. U njoj je trenutno smješteno 75 djece te 25 na dnevnom boravku. Najmlađi imaju 3 godine, a kuća prima štićenike stare i do 21 godinu.

Od otvaranja kuće 1994. godine, kada je bila namijenjena prvenstveno za djecu žrtava Domovinskog rata, u njoj je boravilo preko tisuću i sto korisnika. Kasnije su u njoj svoj dom pronašla i djeca bez roditeljske skrbi, a zadnjih deset godina tamo su smještena djeca s teškoćama u razvoju i intelektualnim oštećenjima

Većina njih prepuštena je skrbi Caritasa, odnosno dobročiniteljima i volonterima, a mali je broj onih koji se vraćaju obiteljima i koje netko iz obitelji posjećuje i za njih se brine. Toj djeci je svaka pomoć potrebna, a najviše ljubav i pažnja.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je važnu ulogu ove kuće u rehabilitaciji djece te pozvala sve one koji žele pomoći da volontiraju.

Obljetnicu svojega rada ova Caritasova kuća obilježila je svetom misom koju je predvodio kardinal Bozanić te prigodnim programom koji su priredili štićenici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.