Hrvatski radio

Radio Sljeme

CEDAR preuzeo odgovornost za seksističke plakate u ZET-ovim vozilima

09.01.2019.

15:08

Autor: Magdalena Pongrac

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Plakati u vozilima ZET-a, kojima je cilj spriječavanje ovisnosti o alkoholu, diskriminirajući su i seksistički, no za njih nije odgovoran Grad već Udruga koja ih je osmislila, zaključak je Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine.

Plakati kojima je cilj sprečavanje ovisnosti o alkoholu, a koji su se prošlog tjedna pojavili u vozilima ZET-a, u javnosti su izazvali buru reakcija. Na njima stoji da prekomjerno konzumiranje alkohola kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč ističe da cilj nije bila diskriminacija. - Nikako ni u jednom trentku nije bilo primisli povrijediti i diskriminirati nekoga. Mi autorska prava pojedinaca nemamo pravo mijenjati i nemamo mogućnost ulaziti u sam sadržaj. Kad smo shvatili da je nesretni plakat uzburkao javnost, kad je shvaćen dvojbeno, u pokušaju da smirimo javnost, povukli smo i zamijenili sporne plakate onima u slikovnoj formi. -

Povjerenstvo je zaključilo da su informacije na plakatu nezgrapno napisane, za što je potpunu odgovornost preuzeo Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR koji je plakate osmislio. Oni su, naime, u suradnji sa srednjoškolcima, na plakatima citirali važeću literaturu iz '99. i 2007. koju su, kako ističe predsjednica Udruge Ksenija Ris - odobrili resorno ministarstvo i Unicef. - Apsolutno CEDAR preuzima potpunu odgovornost za cjelokupnu akciju i sav naš rad. Sporan tekst, ali i sve ostalo, preuzeto je iz dva priručnika, to su priručnici za djecu i mlade u području prevencije ovisnosti od alkohola. Nažalost, mi takvih priručnika nemamo mnogo. -

Kako bi se suzbio seksizam i spriječilo ponavljanje diskriminirajućih poruka u javnom prostoru, Povjerenstvo je zadužilo Grad da u prvom ovogodišnjem kvartalu u škole uvede edukaciju o suzbijanju spolne diskriminacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.