Hrvatski radio

Radio Sljeme

Centar Silver traži Vašu pomoć

01.06.2015.

12:42

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar Silver traži udomitelje pasa radi socijalizacije, odnosno odgajanja psa do pune zrelosti psa, za početak školovanja za terapijskog ili psa vodiča slijepih.

Zainteresirani udomitelji mogu se javiti u Centar Silver na broj telefona 2394-451 ili putem elektroničke pošte na centar.silver@czrs.hr

REHABILITACIJSKI PAS je školovani pas koji svakodnevno pomaže svom korisniku – teško pokretnoj osobi ili osobi u invalidskim kolicima. Školovanje rehabilitacijskog psa traje 8 mjeseci, a obuhvaća, uz obvezne vježbe poslušnosti, vježbe pozicioniranja u odnosu na invalidska kolica, donošenje stvari (aport), pritiskanje (njuškom ili šapom) – spuštanje papučica na invalidskim kolicima, paljenje i gašenje svjetla, otvaranje i zatvaranje vrata, ormara i drugo, povlačenje (podizanje osobe iz ležećeg u sjedeći položaj, pomoć pri skidanju (čarapa, hlača, jakne), povlačenje invalidskih kolica do korisnika i drugo, te lajanje na komandu (privlačenje pozornosti – alarmiranje).
U zadnjim mjesecima školovanje rehabilitacijskog psa usmjerava se ciljano prema potrebama i mogućnostima budućeg korisnika (definiraju se opseg i ostali specifični zadaci te druge posebnosti rada).

PAS VODIČ je školovani pas pomagač koji osobama s oštećena vida olakšava kretanje u prostoru. Školovanje psa vodiča traje 8 mjeseci, a obuhvaća, uz obvezne vježbe poslušnosti, markiranje rubnika,stepenica, zaobilaženje prepreka, pronalaženje pješačkih prijelaza, autobusnih i tramvajskih stajališta, te vođenje u prometu i sl. Uz ovladavanje naredbama pas mora znati samostalno pronalaziti najsigurnija i najprihvatljivija rješenja u brojnim situacijama čime će se povećati samostalnost, sigurnost i brzinu kretanja slijepe osobe.
U zadnjoj fazi školovanja psa instruktor radi s povezom na očima kako bi mu kretanje bilo što sličnije kretanju slijepe osobe i izbjegavajući vizualnu komunikaciju sa psom.

Navedeno je to na straicama Centra - na kojima možete pronaći i više informacija.

Ravnatelji Centra Marijan Sesar, gostujući u našemu programu istaknuo je da: "... sama socijalizacija traje od 12 do 16 mjeseci, Centar Silver pokriva sve...troškove...Ono što mi očekujemo da osoba surađuje s Centrom..."

Izjavu ravnatelja Sesara poslušajte u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.