Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:17 / 18.09.2013.

Autor: Ana Krois

Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Senat zagrebačkog Sveučilišta osnovao je Centar s ciljem integriranog bavljenja bazičnim, primijenjenim i razvojnim istraživanjima u području biotehnologije.

Odluku o osnivanju Senat je donio na jučerašnjoj sjednici temeljem Sporazuma o organizacijskim promjenama i poslovnoj suradnji koji su u lipnju sklopili zagrebačko Sveučilište, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Imunološki zavod. Time se značajno pojačavaju kapaciteti Svečilišta na području biomedicine i biotehnoloških znanosti, rekao je rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare u Sveučilištu.

Za privremenog voditelja Centra imenovan je dr. sc. Dubravko Forčić koji će tijekom šest mjeseci pripremiti opće akte Centra te osigurati uvjete za njegov nesmetani rad. Imenovano je i Stručno vijeće Centra također na mandatno razdoblje od šest mjeseci. Riječ je o pravnoj odluci jer Zavod postaje dio Sveučilišta, rekao je Forčić dodavši da veza Sveučilišta i Zavoda postoji od samog osnutka Zavoda koji je, kako je rekao, osnovan zbog znanstvenog i istraživačkog rada te je bila logična i prirodna suradnja sa Sveučilištem kao središnjom ustanovom koja producira najviše znanja.

Centar je osnovan s ciljem integriranog bavljenja bazičnim, primijenjenim i razvojnim istraživanjima u području biotehnologije, a u svrhu podizanja regionalne konkurentnosti nacionalnih proizvođača u području biotehnologije te u svrhu edukacije studenata u istraživačkom radu, a Forčić ističe kako se odlukom Senata otvaraju gospodarstvu. "Pokušat ćemo osnovati Centar koji će dati mogućnost da gospodarstvo korisiti znanje koje posjedujemo", rekao je.

Prema odluci, Centar preuzima zaposlenike i pokretnu imovinu Poslovne jedinice za istraživanje i razvoj Imunološkog zavoda, a riječ je o 17 zaposlenika Imunološkog zavoda koji će i dalje nastaviti djelovati u Rockefellerovoj ulici. Sam Centar moći će djelovati na više lokacija u okviru Sveučilišta.

Sredstva za rad Centra osiguravaju se iz izravnih potpora državnog proračuna, sredstava Sveučilišta, projekata i donacija te obavljanjem vlastitih djelatnosti. Centar i Imunološki zavod zajednički će izrađivati strateški plan istraživanja za petogodišnje razdoblje u kojem će se definirati istraživački ciljevi, vremenski rok njegove provedbe te financijski plan.

Rektor Bjeliš izvijestio je i da je Senat jučer izabrao i tri profesora emeritusa, svu trojicu s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta - Emila Babića, akademika Slavena Barišića i akademika Vladimira Paara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.